Flowban élni

06 January 2018 |

Tisza parton ülve azon vettem észre magam, hogy hosszasan figyelemmel kísérem a folyó áramlását. Jó eső érzéssel szemléltem az áramlás (a flow) szépségét. A víz természetesen haladt, biztos irányba. Rácsodálkoztam ennek az áramlatnak az energiájára, erejére és szépségére, és hogy ebből a kombinációból micsoda nyugalom és a világgal való egység érzete árad. Eszembe jutott Csikszentmihályi Mihály pszichológus, a flow, a tökéletes élmény világhírű kutatója, aki a következőképpen határozta meg ezt a különös boldogság érzését: A legszebb pillanatok a legtöbb esetben akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét következetesen, nagy akarattal a végletekig fokozza, hogy véghez vigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot. Egyértelmű ez, de mégsem így tesz mindenki.

  • Vajon mi miatt van az, hogy nem tudja az ember a fókuszt fenntartani, hogy célját elérje ?
  • Egyáltalán van-e bármi, amit el szeretne érni?
  • Az is még egy fontos kérdés, hogy: milyen érzelmi áttörésekre van szükség ahhoz, hogy elérjük azt az állapotot, hogy flowban éljünk?

 

Sokan azért veszítik el szabadságukat és válnak tússzá saját érzelmeik által, mert kevésbé élvezik azokat a dolgokat, amiket meg kell tenniük. /Kohlrieser (2007)/. A gátló érzelmeket pedig fontos tudatosítani, kezelni. Erről szól az érzelmi intelligencia fejlesztése is.

A sportolóknak, a zenészeknek, a jó vezetőknek el kell végezniük bizonyos dolgokat, amelyeket talán nem mindig szeretnének. De arra késztették, motiválták magukat, hogy lelkesedjenek, legyenek kitartóak, következetesek. Mindegyikük tudja, az önmotiváció ahhoz szükséges, hogy elérjék a végcéljukat.

A boldogságot és különböző foglalkozásokat kutatva Csíkszentmihályi Mihály felfedezte, hogy amikor az emberek sikeresek, csúcsteljesítményt nyújtanak, megfeledkeznek magukról, az időről, a problémáikról. Ekkor nyilvánul meg kreativitásuk, alkotó erejük. Megjegyzi, hogy ezt a flow-t, áramlást sokan félreértelmezik, mivel egyfajta transzállapotként gondolnak rá. Vagy passzív szabadidős tevékenységekben keresik. Ez azért is lehet, mert sokan vannak azok, akik általában arra vágynak, hogy vége legyen a munkaidőnek és hazamenjenek élvezni jól megérdemelt szabadidejüket. Bár igen gyakran fogalmuk sincs, mihez kezdjenek magukkal.

Úgy gondolom, minden embernek szüksége van önismeretre, hogy könnyen rátaláljon az igazi áramlatra, ezzel együtt a saját útjára. Az önfelfedezés legfőképpen azért hasznos, mert ha ismeri magát, személyiségtípusát, képességeit, szükségleteit az egyén, ezután könnyebben meg tud tervezni egy végcélt: amivé szeretne válni, ahova el szeretne jutni. Felismeri milyen szakma illik legjobban hozzá, amiben jól tud teljesíteni. Amikor azt tanulja, azt a munkát végezi, amit szeret és tud is csinálni, akkor valóban úgy tűnik, mintha megszűnne az idő. Ebben a kellemes áramlatban a kreativitás is sokkal könnyebben meg tud nyilvánulni. Az önismeretre vágyót én abban segítem, hogy ezt az utat megismerje. Hiszen flowban élni jó. Abban is, hogy önfelfedezése által eredeti arculatát megmutathassa.

Dobó Mariann

Üzleti pszichológus

 

Pályaválasztási/karrier tanácsadásra jelentkezés:

http://szabadegyetem.com/content/onindito-palyavalasztasikarrier-tanacsadas