Flowban élni

06 January 2018 |

Tisza parton ülve azon vettem észre magam, hogy hosszasan figyelemmel kísérem a folyó áramlását. Jó eső érzéssel szemléltem az áramlás (a flow) szépségét. A víz természetesen haladt, biztos irányba. Rácsodálkoztam ennek az áramlatnak az energiájára, erejére és szépségére, és hogy ebből a kombinációból micsoda nyugalom és a világgal való egység érzete árad. Eszembe jutott Csikszentmihályi Mihály pszichológus, a flow, a tökéletes élmény világhírű kutatója, aki a következőképpen határozta meg ezt a különös boldogság érzését: A legszebb pillanatok a legtöbb esetben akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét következetesen, nagy akarattal a végletekig fokozza, hogy véghez vigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot. Egyértelmű ez, de mégsem így tesz mindenki.

  • Vajon mi miatt van az, hogy nem tudja az ember a fókuszt fenntartani, hogy célját elérje ?
  • Egyáltalán van-e bármi, amit el szeretne érni?
  • Az is még egy fontos kérdés, hogy: milyen érzelmi áttörésekre van szükség ahhoz, hogy elérjük azt az állapotot, hogy flowban éljünk?

 

Sokan azért veszítik el szabadságukat és válnak tússzá saját érzelmeik által, mert kevésbé élvezik azokat a dolgokat, amiket meg kell tenniük. /Kohlrieser 2007/. A gátló érzelmeket pedig fontos tudatosítani, kezelni. Erről szól az érzelmi intelligencia fejlesztése is.

A sportolóknak, a zenészeknek, a jó vezetőknek el kell végezniük bizonyos dolgokat, amelyeket talán nem mindig szeretnének. De arra késztették, motiválták magukat, hogy lelkesedjenek, legyenek kitartóak, következetesek. Mindegyikük tudja, az önmotiváció ahhoz szükséges, hogy elérjék a végcéljukat.

A boldogságot és különböző foglalkozásokat kutatva Csíkszentmihályi Mihály felfedezte, hogy amikor az emberek sikeresek, csúcsteljesítményt nyújtanak, megfeledkeznek magukról, az időről, a problémáikról. Ekkor nyilvánul meg kreativitásuk, alkotó erejük. Megjegyzi, hogy ezt a flow-t, áramlást sokan félreértelmezik, mivel egyfajta transzállapotként gondolnak rá. Vagy passzív szabadidős tevékenységekben keresik. Ez azért is lehet, mert sokan vannak azok, akik általában arra vágynak, hogy vége legyen a munkaidőnek és hazamenjenek élvezni jól megérdemelt szabadidejüket. Bár igen gyakran fogalmuk sincs, mihez kezdjenek magukkal.

Úgy gondolom, minden embernek szüksége van önismeretre, hogy könnyen rátaláljon az igazi áramlatra, ezzel együtt a saját útjára. Az önfelfedezés legfőképpen azért hasznos, mert ha ismeri magát, személyiségtípusát, képességeit, szükségleteit az egyén, ezután könnyebben meg tud tervezni egy végcélt: amivé szeretne válni, ahova el szeretne jutni. Felismeri milyen szakma illik legjobban hozzá, amiben jól tud teljesíteni. Amikor azt tanulja, azt a munkát végezi, amit szeret és tud is csinálni, akkor valóban úgy tűnik, mintha megszűnne az idő. Ebben a kellemes áramlatban a kreativitás is sokkal könnyebben meg tud nyilvánulni.

Az önismeretre vágyót én abban segítem, hogy ezt az utat megismerje, hiszen flowban élni jó.. Az is még a cél, hogy önfelfedezése által tudatosabban építse énmárkáját, mutassa meg "eredeti arculatát", egyediségét, tehetségét.

Dobó Mariann

Tanácsadó, üzleti pszichológus

 

Pályaválasztási/karrier tanácsadásra jelentkezés:

http://szabadegyetem.com/onindito-palyavalasztasikarrier-tanacsadas