Mi a megrekedt gondolkodás valódi oka?

04 July 2020 |

Mi a háttere a halogatásnak?

 

Miközben halad egy cél felé, az is előfordulhat, hogy akadályokat kell leküzdenie. Amikor a gondjaira összpontosít, úgy mint boldogtalan párkapcsolat, egyedüllét, vagy akár korlátozott erőforrások, korlátozott tudás, valószínűleg legbelül frusztrációt, düht fog érezni saját magával szemben. Semmire sem megy ezzel, stagnálni fog ilyen lelkiállapotban. A viselkedés kutatók határozottan állítják, megfigyeléseik azt bizonyítják, hogy ilyenkor megrekedve érzi magát az ember, és rendszerint tartósan erre az állapotra is összpontosít.

Bármit, amit képtelen megvalósítani az életben, az a megrekedtség mintája.

Élete korai szakaszában, a gyermekkorában, amikor próbált valamit elérni, valószínűleg csúfos kudarc érte. A gond valószínűleg nem is annyira a kudarc volt, hanem a helyzet intenzitása. Ez az esemény egy stop táblát helyezett Ön elé, emlékeztetve arra, hogy ha bármikor hasonló irányokba indulna el, akkor kudarc érheti. E stop tábla hatása ugyanolyan erős, mint az eredeti kudarcé volt. Belső konfliktust idéz elő, amikor Ön éppen arra törekszik, hogy megvalósítsa kitűzött célját. Egy része előre akar haladni, a másik része visszavonulna. Oda-vissza lépked, amelynek eredménye a megrekedt lelkiállapot.

Amikor az emberek megrekednek, látni lehet a habozást, a halogatást a testükön is. Valójában védekeznek, hogy megtegyék azt, amit valójában szívesen meg is tennének.

Tipikusan két képet látnak. Az első pillantással látják, amit akarnak, majd a másodikkal megpillantják a lelki stop táblájukat. Azt érzik, hogy jobb, ha elkerülik azt, amit terveztek. Legtöbb esetben ez nem a tudatos szinten zajlik. Minden életterületen megfigyelhető az elhárító mechanizmusok sokasága: mint például a szinglik esetében, vagy éppen az értékesítőknél. Minden bizonnyal a szingli már vágyik egy társra, egy boldog párkapcsolatra, még ha mást is állít. Az értékesítő pedig szeretné megkötni az üzletet. Ugyanakkor mindketten félnek valamitől. Az üzletkötő félhet az elutasítástól. Eldönti, hiszen ezzel ámítja magát: „Képes vagyok rá, de nincs rendes termékem” vagy „jó a termékem, de az emberek nem reagálnak rám”. A szingli pedig legtöbb esetben azt mondja: „Nem találok egy normális nőt. .. vagy férfit. Aki lenne, annak már mind van kapcsolata”. Tulajdonképpen ezekkel az állításokkal előfeltételezi, hogy úgy sem fog sikerülni a vágyott célt elérni. És mivel ez a meggyőződése, ezt hiszi, így is lesz.

A viselkedés kutatók így vélekednek erről: Az eredmény rendszerint megrekedés a halogatásban. Vagyis ez azt feltételezi, hogy újra halogatni fog, és kifogásokat keresni. Lehet, hogy nem is tudja, hogy ezzel a viselkedésével csak védekezik valami ellen, amely már régesrég idejét múlta nem aktuális.  A megoldás pedig egyszerű: 

Jusson túl a megrekedt gondolkodáson!​

Fény derült tehát a megrekedt gondolkodás valódi okára. Ha Ön is szeretné megtudni, mi az, ami a megrekedtségét okozza az életében, hogyan juthat túl rajta,  és szívesen fogad el egy hatékony, támogató külső segítséget, mentorálást, akkor hívjon bátran! 

Dobó Mariann

Személyes- vagy online konzultációk időpont egyezetetése:

 +36 70 419 99 94

http://www.szabadegyetem.com/kapcsolat

http://www.szabadegyetem.com/referenciak