Bemutatkozás

 

Piac&Profit újságban interjú Dobó Mariannal, címe: Segítség belső kincseink kiaknázásához – PP cikk – Piac&Profit

http://www.piacesprofit.hu/…/segitseg-belso-kincseink-kiak…/ 

 

Segíteni az embereknek, hogy ki tudják fejezni önmagukat, egyediségüket. Motiválni őket, hogy alakítsák ki „személyes márkájukat”, hogy biztosan tudják, ők kicsodák, miben tehetségesek, és mindezt hogyan jelenítsék meg - ez Dobó Mariann, a Szabadegyetem.com tanácsadó Kft. vezetőjének küldetése.

Riporter: Dobó Mariann a Szabadegyetem.com Tehetségkutató, Személyiségfejlesztő és Tanácsadó Kft. alapítója, ügyvezető igazgatója. Külkereskedő és pszichológus végzettsége van. Elég különös ez a kapcsolódás. Mi motiválta, hogy megalapítsa cégét? Mi volt a küldetése ezzel?

Dobó Mariann: Tulajdonképpen a viselkedési közgazdaságtan is a gazdaságban tevékenykedők pszichológiai tényezőit vizsgálja. E két szakterület ebből a szempontból már jól össze tud kapcsolódni, még személyiségfejlesztésként is. Az a gazdasági terület, ahol életem első szakaszában külkereskedőként dolgoztam, hiteles referenciát adott számomra. Akkoriban férjemmel együtt építettük családi vállalkozásunkat, miután megalapítottuk a Diktátor a Divatban Kft-t, City Line üzletlánc néven négy nagy és két kisebb kereskedelmi egységet irányítottunk a nagykereskedésünk mellett. Tehát van némi rálátásom az üzleti életre, a vezetői készségek, kompetenciák fejlesztendő részeire. Későbbiekben pszichológus mentorként megélt tapasztalataim lehetővé tették számomra még azokat a felismeréseket is, amelyek a mostani munkáimban nagy segítségemre vannak. Engem mindig motivált, hogy segítsek az embereknek önbizalmuk fejlesztésében, „belső kincseik”, tehetségük stabilitásában. Foglalkoztam „kiscsillagokkal”, tehetségekkel is az Rtalent megbízásából, a Csillag születik tv műsor alkalmával. Ez idő alatt elég gyorsan felfigyeltem még arra is, milyen sokan vannak, akik megjelenésükben teljesen mást tükröznek, mint akik valójában.

Riporter: Hogyan érti ezt pontosan?

DM: Másokat utánoznak, másokra hallgatnak ahelyett, hogy saját személyiségtípusukhoz mérten fejeznék ki önmagukat: öltözködnének, viselkednének, kommunikálnának, vagyis tudatosabban mutatnák meg eredetiségüket, tehetségüket, építenék énmárkájukat. Arra a kérésre, hogy "nyilvánítsuk ki azt, akik valójában vagyunk" nem olyan sokan tudnak ám jól válaszolni! Lehet, hogy különös gondolat ez, pedig sajnos ez a helyzet. Éppen ezért gondolom én úgy, hogy minden embernek szüksége lenne arra a fajta önismeretre, amely által ügyesen el tudja jól dönteni, mi illik hozzá, a valós személyiségéhez. Az úgynevezett eredeti arculattervezés, énmárka építés, stíluskommunikáció is tulajdonképpen erről szól. És bármennyire furcsán is hangzik ez a szó, énmárka, fontos része az életünknek, hiszen az énmárkánk a személyes névjegyünk. Megjelenésünket, életstílusunk tudatos kialakítását jelenti. Nemcsak a művészeknek, „kiscsillagoknak” vagy a cégtulajdonosoknak kellene ismerniük, tudatosan építeniük önmagukat, arculatatukat, hanem mindenkinek! Ahogy Giorgio Armani a nagy divatdiktátor is tudja és mondja: „A márkám én vagyok!” Ez egy nagyszerű és nagyon kifejező szlogen! A Szabadegyetem.com tanácsadó Kft. küldetése is pontosan ez: segíteni az embereknek, hogy ki tudják fejezni önmagukat, egyediségüket. Motiváljuk őket arra, hogy alakítsák ki „személyes márkájukat” azáltal, hogy biztosan tudják, ők kicsodák, miben tehetségesek, és mindezt hogyan jelenítsék meg. A megjelenést – ami, mint tudjuk, lehet többszintű - én nagyon fontosnak tartom. Munkám egyik célja, hogy gyakorlati útmutatást adjak ezek eléréséhez. Exkluzív programjaink erről szólnak. Mindezek bemutatása különböző célcsoportoknak különböző eszközök segítségével történik.

Riporter: Kik ezeknek az exkluzív programoknak a célcsoportjai? Milyen módon fejeződik ki ez a szándék?

D.M: Az újdonsággal kezdem: A City Line Személyiség- stílusfejlesztő programcsomagunk Üzlet Stílus Önmegvalósítás címmel egyértelműen az „énmárka” kialakítására összpontosít. Azoknak a vezetőknek szól, akik egyedi életstílust akarnak. (Itt) Ebben a programban a divat világán keresztül vezetjük be a résztvevőket a személyes belső világukba. Megmutatjuk nekik, hogyan alakítsák ki életstílusukat az egyediségük, személyiségtípusuk figyelembe vételével. Ez igazából az én területem! „Ez az én szívem csücske”! Hiszen össze tudom hangolni ebben a programban a tapasztalataimat: kozmetikusként kezdtem az életpályámat, Diktátor a divatban Kft. irányítása alatt a divat világába is betekintettem, Üzleti pszichológus mentorként személyiségfejlesztéssel foglalkozom a mai napig is.

Riporter: Még kozmetikus is volt?

D.M: Igen, még ékszerbecsüs is. Ékszerbecsüs képzést azért végeztem el, mert szükségünk volt a külkereskedői tevékenységhez, Olaszországból a cipőkön kívül ezüst ékszereket is importáltunk. Férjem is követett, ebben is, együtt tanultunk tovább sok szakterületen.

Meggyőződéseim közé tartozik, hogy az énmárka építésével párhuzamosan szükség van még az érzelmi- és a pénzügyi intelligencia fejlesztésére is. Ezek alapok. Ezekkel kapcsolatos ismeretekre mindenkinek nagy szüksége van.

Riporter: És honnan jött az ötlet, hogy önfejlesztő tréningkönyveket írjon és forgalmazzon?

D.M. Az ötlet onnan származik, hogy több életvezetési tanácsadó is megkérdezte tőlem: hol lehet olyan pszichológiai ismerethez hozzájutni, legfőképpen gyakorlati módszereket elsajátítani - anélkül, hogy vizsgázni kellene belőlük - , amelyek igazából számukra fontosak lehetnek? Érthető volt az a fajta igényük, hogy ők csak önfejlesztés céljára szeretnék bővíteni az ismereteiket. Tanácsadóként emberekkel foglalkoznak, fontos számukra a továbbtanulás, az emberismeret. Mivel a Szabadegyetem.com Tehetségkutató, Személyiségfejlesztő és Tanácsadó Kft. küldetés nyilatkozatában erre vonatkozó ismeretterjesztés is szerepel, így egyértelművé vált számomra ennek a célközönségnek is a figyelembe vétele - hiszen ők is vezetők. Azokat az önfejlesztő tréningkönyveket, amelyeket életvezetési tanácsadó szakértői programkönyvek néven jelentetünk meg, a Szabadegyetem Magánkönyvkiadó (itt) terjeszti. Ezek az önfejlesztő tréningkönyvek segítséget nyújtanak a tanácsadóknak, vagy haladó önismereti szinten lévőknek pénzügyi- és érzelmi kompetenciájuk fejlesztésében, de még az énmárkájuk, cégmárkájuk építésében is.

Riporter: Úgy látom, e fejlődő cég, számos kreatív ötlettel lepi még meg az önmagát fejleszteni kívánó célközönségeit.

D.M: Biztos vagyok benne, hogy így lesz!

Az eredeti cikk itt található: https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/segitseg-belso-kincseink-kiaknazasahoz/

 

https://youtu.be/nmy5LbvRoGo