Biztosan meg akarja valósítani a tervét?

23 August 2022 |

Mindenekelőtt célravezetővé válhat megvizsgálnunk az oly sokak által hangoztatott egyértelmű képletet: A gondolatok érzelmeket váltanak ki, az érzések tetteket, a tettek eredményekhez vezethetnek. Ilyen egyszerű ez. Ha félünk valamitől, akkor minden játszmát bevetünk, hogy véletlenül se kerüljünk abba a helyzetbe, ami miatt félünk. Mit érdemes ebből kiemelnünk? Szerintem az olvasó ezt már régen tudja.

Amiért olyan lényegesek a tettek.

Térjünk vissza a megnyilvánulás folyamatához! Vizsgáljuk meg a gondolatainkat, érzéseinket az adott témával kapcsolatban! Különösen akkor, ha már régen megszületett az elhatározás, egy új életstílus vagy üzleti gondolat tervezete, de valahogy nem igazán sikerült eddig még megvalósítanunk. Valami akadályozta az életünkben a fizikai megnyilvánulásukat.

„A való világban valódi tettekre van szükség a sikerhez, mivel a tettek jelentik a hidat a belső és a külső világ között”. - írja T. Harv Eker A milliomos elme titkai, A gazdagság belső játszmájának elsajátítása című könyvében. Nos, valóban jól hangzik ez az elmélet. Viszont óriási érzelmi áttörésekre van szükségünk ahhoz, hogy mindezeket meg is tegyük. A legnagyobb gondot az is okozhatja, hogy értetlenül állunk a tények előtt: mi miatt nem tettük ezt még meg, pedig van hozzá tehetségünk? Az is előfordulhat, hogy konkrétan azt sem tudjuk, mitől félünk.

Nyilván tudjuk, hogy a tettek nagyon lényegesek, fontosak. Feltételezem, sokan feltették már százszor maguknak a kérdést: „mi a fene van már, miért nem teszem meg, amiről tudom, hogy meg kellene már tennem." Jó esetben tudjuk a választ: félek. Félek, hogy nem vagyok elég jó. .. félek, hogy elutasítanak. .. félek, hogy kinevetnek . ..

A félelem, a kétség és az aggodalom a legnagyobb akadályai nemcsak a sikernek, hanem a boldogságunknak is.

Hogyan találjuk meg a kiutat ebből az érzelmi válságból?

Tettek nélkül nincs siker. Az egyik legdöntőbb különbség az emberek között az, hogy az egyik akkor is hajlandó cselekedni, ha fél, a másikat viszont meggátolja a félelem. Susan Jeffers könyvet is írt erről a következő címmel: Érezd a félelmet és tedd meg azért is! (Feel the Fear and Do It Anyway). A legtöbb ember legnagyobb „hibája”, hogy a tervezés szintjén marad: ahelyett, hogy cselekedne. Talán arra vár, hogy tűnjön el a félelme. Ezek az emberek általában mindörökké csak várnak.

Nagyon fontos belátnunk, hogy nem kell megszabadulnunk a félelemtől ahhoz, hogy sikert érjünk el /Eker 2005/. A gazdag és sikeres emberek is kételkedhetnek, félhetnek, aggódhatnak. Csak abban különböznek, sohasem engedik, hogy ezek az érzések eluralkodjanak rajtuk, és gátolják őket céljuk megvalósításában. A sikertelen emberek is félnek, aggódnak, kételkednek, viszont ők hagyják, hogy ezek az érzések uralják, megbénítsák őket. Persze, ha van egyáltalán céljuk, aminek a tervezetén már dolgoznak is.

Mivel a szokásaink rabjai vagyunk, ezért gyakorolnunk kell, hogy félelmeink, kétségeink, bizonytalanságunk, kényelmetlenségeink ellenére cselekedjünk, amikor nincs kedvünk hozzá, akkor is. Az érzelmi intelligencia fejlesztése tulajdonképpen erről szól. Érzelmeink tudatosításáról, önbizalmunk növeléséről, önkontroll gyakorlásáról, önmotivációról.

Bízom benne, hogy egyértelművé válhatott az olvasó számára, mit tegyen, hogy ha biztosan meg akarja valósítani a tervét, bármi is legyen az, magánéleti vagy üzleti vonatkozású. A cél megfogalmazódhatott: arra fontos nevelnünk önmagunkat, hogy semmi se állhasson az utunkba, még a kétségeink, félelmeink, bűntudatunk sem.

Ha vannak gondjai az érzelmi áttörések kivitelezésével, vagy magánéletbeli és/vagy karrier céljai megfogalmazásával, tehetsége felderítésével, akkor érdemesnek tartom, hogy fejlődjön ezen a téren. Amint hozott egy döntést, hogy szívesen fogad külső segítséget ehhez, akkor figyelmébe ajánlom az Áttörés – Pénzügyek és érzelmek tudatosítása a párkapcsolatban című tréningkönyvet, továbbgondolkodásra motiváló gyakorlati útmutatót. Vagy kérjen időpontot, szívesen fogadom a jelentkezését konzultációkra!

Dobó Mariann

Pszichológus mentor

Személyes konzultációhoz jelentkezés:

Telefonon:+36 70 419 99 94 vagy

E-mail címen: mariann.dobo@szabadegyetem.com 

Tréningkönyvet itt rendelje meg: https://www.attoreskonyv.com/

Referenciák: http://szabadegyetem.com/referenciak