Mi miatt fontos, hogy megértsük, minden ember egyedien, másképpen vélekedik a különböző dolgokról?

15 June 2019 |

Egy férfi ismerősöm panaszkodott a párjára: nem érti, miért nem elég neki egy kisebb ház, miért kell neki a nagy tér, mi miatt akar más életfelfogású emberekkel kapcsolatot teremteni, mint ami most van, miért nem jó neki a régi barátság, mi az oka annak, hogy állandóan vágyakozik egy másfajta életvitelre?

"Mielőtt elkezdenéd okolni ezért, egy-két dolgot jó, ha megértesz. Egyértelmű, hogy az a probléma, hogy teljesen más igényeitek, szükségleteitek van, teljesen más személyiségtípusok vagytok - válaszoltam. A személyiségetekben - a neveltetésetekből adódóan a különféle véleményezések miatt -, eltérő viselkedési minták rögzültek. Hogy mit jelent ez? A párod mer vállalkozni, bátor, optimista, igaz? Jól gondolom? Még a mai gazdasági helyzetben is. Ezt látta a szüleitől, akár a semmiből is képes várat építeni. A régi időkben is érződött a gazdasági bizonytalanság, a félelem is ott volt, hogy elveszik a földjét a gazdálkodónak, az emberek ingatlanját vagy a sok munkával összegyűjtött pénzecskéjét. Ebben nőttetek fel mind a ketten, mégis a te családodnál sokkal erőteljesebben jelent meg a félelem, avagy a bűntudat a gazdagság miatt, mint a párod családjánál. Lehet, hogy érdemes lenne feltenned magadnak még azt a kérdést is, hogy: „Mi van akkor, ha nekem több van, mint a másiknak"?

- Igen - válaszolta – ez tényleg egy nagy probléma lehet! És elkezdte hosszasan mesélni, hogy az ő családjában mik történtek, hogyan viszonyultak a pénzhez, mit gondoltak a módosabb emberekről, a gazdagságról, a politikáról, a társadalmi osztályokról, milyen volt a kapcsolatrendszerük, milyen barátaik voltak a szüleinek, nagyszüleinek.

- Ha felteszel magadnak hasonló kérdéseket, és elgondolkozol ezeken, akkor választ is kaphatsz a beszélgetésünk elején feltett kérdéseidre, de szerintem máris tudod ezekre a válaszokat. Ezek tudatában már sokkal kedvezőbben el tudod dönteni, hogy te mit szeretnél. Ha akarod, tudod alakítani az életedet, át tudod írni a forgatókönyvedet, ami eddig nem is a tiéd volt, hanem a felmenő családtagjaidé. Igaz, ehhez időre és nagy odafigyelésre van szükséged, de ezt önmagadért teszed. Látod, érdemes felfedezned a viselkedésed mögötti úgynevezett „mozgatórugókat”, megtalálnod, mi késztetett arra, hogy semerre se lépj. Vádolás helyett fontos megértened, mi miért történik. Az eddigi viselkedésed mögött is egy késztetés volt, egy belső hajtóerő, csak ez ellenerőként funkcionált: meggátolt, hogy be tudd indítani a változást az életedbe. Azt is még fontos felkutatnod, milyen a te személyiséged, karaktertípusod valójában, és milyen a párodé. Ennek tudatában, már dönthetsz arról, hogy más utakon szeretnél-e járni, vagy elfogadod azt, amit ő szeretne elérni. Együtt sokkal könnyebb lesz megtennetek, a közös célt elérnetek, hidd el! Amint akarod, sokkal többet tudsz tenni a kapcsolatotokért. Ha nem, akkor sincs baj: keress ugyanolyan nézőpontú embert, mint te, és hagyd őt elmenni! Válaszút előtt állsz, tudod! A döntés a tiéd.”

Azt, hogy mi miatt alakul ki különböző vélemény, hozzáállás másképpen egy-egy emberben, már tudjuk. Azt is, hogy ezeknek a felismerése, megértése egy fontos feladatunk. Akkor lehet a probléma, ha összeütközik a két személyiség típusa, és a két család „sorskönyve”, forgatókönyve. A feszültséget a párok között ez nagymértékben előidézheti, mint ahogy ez az előzőekben is tapasztalható volt. De mindig van megoldás. Döntés kérdése, hogy merre haladjunk tovább.

 

Dobó Mariann, az Áttörés könyv szerzője - egy könyv, azoknak, akik az életükön már változtatni akarnak.

Szabadegyetem Magánkönyvkiadó - Önfejlesztő könyvek érzelmi- és pénzügyi intelligenciánk fejlesztésére