Mi a megrekedésnek, stagnálásnak a valódi oka?

04 July 2020 |

Megrekedés, stagnálás?

 

"Miközben halad egy cél felé, az is előfordulhat, hogy akadályokat kell leküzdenie" -  sokszor találhatunk ilyen, és ehhez hasonló állításokat az online felületeken. "Micsoda közhely ez!"-  Mondhatják sokan, hát persze, hogy vannak akadályok, ilyen az élet! És milyen igazuk van! No, de mi van azokkal, akik úgy gondolják, életük megrekedt, úgy érzik, zsákutcába kerültek? Túl sokszor élik meg azt, hogy akadályoztatva vannak valakitől, vagy éppen valami miatt. 

Miről ismerhetik fel, hogy az előzőeknek mi a háttere? Mi lehet a kiút?

Nagyon egyszerűen felismerhetjük a megrekedtség hátterét. Figyeljük meg, mire gondolunk a mindennapjainkban, miről beszélünk ismételten, mi foglalkoztat bennünket folyamatosan! Ha a gondjaira összpontosít, úgy mint boldogtalan párkapcsolat, egyedüllét, vagy akár korlátozott erőforrások, pénzügyi nehézségek, korlátozott tudás, akkor elképzelhető, legbelül düht, akár kisebbrendűségi érzést,  sőt szorongást is fog érezni saját magával szemben. Vagy éppen bűntudatot. Érdemes megértenie, hogy semmire sem megy ezzel, stagnálni fog ilyen érzelmi/lelki állapotban.

Viselkedés kutatók határozottan állítják, megfigyeléseik azt bizonyítják, hogy olyankor érzi magát az ember megrekedve, ha tartósan ugyanarra az állapotra összpontosít. Hasznos tehát az előzőeket és a továbbiakat is  együtt jól megfontolnia!

Bármit, amit képtelen megvalósítani az életben, az a megrekedtség mintája.

Hogyan alakulhatott mindez ki?

Élete korai szakaszában, a gyermekkorában, amikor próbált valamit elérni, valószínűleg csúfos kudarc érhette. A gond nem is annyira a kudarc volt, hanem a helyzet intenzitása. Ez az esemény egy stop táblát helyezett Ön elé, emlékeztetve arra, hogy ha bármikor hasonló irányokba indulna el, akkor kudarc érheti. E stop tábla hatása ugyanolyan erős, mint az eredeti kudarcé volt. Belső konfliktust idéz elő, amikor Ön éppen arra törekszik, hogy megvalósítsa kitűzött célját. Egy része előre akar haladni, a másik része visszavonulna. Oda-vissza lépked, amelynek eredménye a megrekedt érzelmi/lelki állapot.

Mi ennek a következménye?

Amikor az emberek megrekednek, látni lehet a habozást, a halogatást a testükön is. Valójában védekeznek: megtegyék-e azt, amit valójában szívesen meg is tennének.

Tipikusan két képet látnak. Az első pillantással látják, amit akarnak, majd a másodikkal megpillantják a lelki stop táblájukat. Azt érzik, hogy jobb, ha elkerülik azt, amit terveztek. Fontos tudnunk, hogy legtöbb esetben ez nem tudatos szinten zajlik. Minden életterületen megfigyelhető az elhárító mechanizmusok és a sztereotípiák sokasága: mint például a szinglik esetében, vagy éppen az értékesítőknél. Minden bizonnyal a szingli már vágyik egy társra, egy boldog párkapcsolatra, még ha mást is állít. Az értékesítő pedig szeretné megkötni az üzletet. Ugyanakkor mindketten félnek valamitől. Az üzletkötő félhet az elutasítástól, a megszégyenüléstől. Eldönti, hogy akarja ezt a munkakört, közben felsorakoztatja kétejeit. Hiszen ezzel ámítja magát: „Képes vagyok rá, de nincs rendes termékem” vagy „jó a termékem, de az emberek nem reagálnak rám” stb. A szingli pedig legtöbb esetben azt mondja: „Nem találok egy normális nőt. .. vagy férfit. Aki lenne, annak már mind van kapcsolata”. Tulajdonképpen ezekkel az állításokkal, sztereotípiákkal előfeltételezik, hogy úgy sem fog nekik sikerülni, a vágyott célt úgy sem érhetik el. És mivel ez a meggyőződésük, ezt hiszik, így is lesz.

A viselkedés kutatók így vélekednek erről: Az eredmény rendszerint megrekedés a halogatásban. Vagyis ez azt feltételezi, hogy újra halogatni fog, és kifogásokat keresni. Lehet, hogy nem is tudja, hogy ezzel a viselkedésével csak védekezik valami ellen, amely már réges-régen idejét múlta, már nincs aktualitása.  A megoldás pedig egyszerű, a tanács a következő: 

Jusson túl a megrekedt gondolkodáson!​

Fény derült tehát a megrekedés, stagnálás valódi okára. Ha Ön úgy gondolja, hogy nem boldogul egyedül, zsákutcába került, úgy érzi, túl sok akadályba ütközik, már szeretne kiutat találni a stagnálásból,  szeretné az önbizalmát növelni, és szívesen fogad el egy hatékony, támogató külső segítséget, mentorálást, akkor hívjon bátran! 

Dobó Mariann

Személyi- és életvezetési tanácsadó pszichológus

Személyes- vagy online konzultációk időpont egyeztetése:

 +36 70 419 99 94

http://www.szabadegyetem.com/kapcsolat

http://www.szabadegyetem.com/referenciak