A boldogság valóban döntés kérdése?

02 December 2016 |

Kimozdulás a komfortzónából

 

Számos fórumon lehet hallani, hogy: most van itt az idő a változásra. Itt van a boldogság ideje! Ez az év a változás, a siker éve, tele lehetőségekkel! Mit jelenthet ez vajon? Az emberek hirtelen másképpen fognak gondolkozni, cselekedni? A vezető személyiségtípusú, motiválni tudó emberek hátra fognak dőlni kényelmesen a székükben? Mindenki majd alkalmazkodni fog az új energiához? Hiszen úgyis másképp lesz minden, vagy mégsem?

Valószínűleg sok embernek ugyanúgy szüksége lesz bátorításra, lelkesítésre, mint eddig. Az is lehet, hogy még nagyobb mértékben. Legfőképpen arra, hogy a változás igénye, a lehetőségek észrevétele minél gyorsabban bekövetkezhessen, ha szükséges, hogy egyre több értékálló környezet alakulhasson ki.

Az is lehet, hogy vannak olyanok is, akik azt mondják: „Nekem nincs erőm, motiváltságom már ehhez. Nincs lehetőségem még az alkotáshoz sem.” Ők azok, akik tévednek! A nap minden pillanatában van lehetőségünk alkotásra, motiváltság létrehozására!

A lehetőségek észrevétele

Egyszer véletlenül egy professzor nagy felfedezést tett, amikor éppen a mellényét gombolgatta. Vagy helyesebben nagy felfedést tett, amikor észrevette, hogy valami megakadályozza őt abban, hogy be tudja gombolni a mellényét. Igen, a mindennapos rutintevékenységét zavarta meg valami. Ez volt az, ami a figyelmét felkeltette, és ami őt továbbgondolásra késztette. Ennek előzménye az volt, hogy az előző nap kislánya egy gombfelvarrás közben véletlenül bevarrta az egyik gomblyukat. A professzor ujjai azon a bizonyos reggelen is megszokott módon „mentek végig” a nagyon finom műveletsoron. Ezt mindenki megtapasztalhatta már, de most gondoljunk arra, hogy tudatosan gombolunk be egy gombot!  Legyünk biztosak benne, amint tudatosítunk mindent, amit most éppen a hüvelyk- és a mutatóujjunk tesz! Minden mozdulatot, amit tesznek ezek az ujjak. Akkor képesek leszünk ott kezdeni a történetet, ahol a professzor kezdte.

A gombolás ment a maga útján. .. aztán valami történt: az egyik gomb begombolásánál akadályba ütköztek az ujjak. Az ujjak tehetetlenül ügyetlenkedtek egy darabig. .. aztán segítséget kértek. Az agy másik része „felébredt”. A szem lenézett, és egy új gondolat született. Avagy inkább egy régi gondolat új megértése?

Amit a professzor akkor megértett – és amit számos ember felfedezhetett már -, az volt, hogy az ujjak emlékeznek. Ma ezt élettani emlékezésnek hívják– agyunk limbikus rendszere vezérel ekkor.

Ami ezután következett tette őt egy kiváló inspirátorrá: „Csínyeket” kezdett elkövetni az osztályaiban, hogy kimozdítsa diákjait a komfortzónáikból. Mivel felismerte, hogy amíg ők rutinból cselekedtek – vagyis ahogy mindig szokták tenni a dolgukat -, ez olyan volt, mintha nem működött volna a kreatív agyféltekéjük. Csak akkor kezdtek el gondolkozni, amikor valamilyen akadályba ütköztek, vagyis amikor megváltoztatott valamit a professzor: „összezavarta” a rutinjukat. Arra a nagy, ma már általánosan elfogadott következtetésre jutott akkor a professzor, hogy az emberi agy egy része vezérel minden olyan lehetséges funkciót, amelyeket szokásból végzünk, és ha a dolgok régi megszokott rendje már kevésbé jól-működőek, akkor kapcsolódik be a kreatív gondolkodásért felelős rész.

Természetesen mindenkinek lehetnek hasznos szokásai is, amelyek többféle módon tudnak kifejeződni. Professzorunk felfedezése arra volt jó, hogy az osztályában lévő, eddig sikertelen próbálkozásait, különböző típusú figyelemfelkeltéssel meg tudta változtatni.

A motiváció nagy érzelmeket képes előmozdítani.

Mindnyájan tapasztalhattuk már, hogy gondolataink érzelmeket váltanak ki. Ezek az érzelmek befolyásolják a hangulatunkat vagy kellemesen, vagy kellemetlenül. Számos szigorú tudományos kísérlet igazolja mindezt. Kísérletek során fedezték fel az úgynevezett kognitív érzelmeket is. A kognitív érzelmek – szomatikus markerek (Antonio R. Damasio 1994) – amelyek elképzelt események, történések, cselekvések előre jelezhető kimeneteit jelzik számunkra, a múltbéli tapasztalatok alapján (jó-rossz, jókedv, rosszkedv). Zsigeri érzetek keltésével szólnak bele a gondolkozási folyamatainkba, és ezzel inspirálnak még az általuk rossznak tartott utak elkerülésére is, de a „jónak tartott” utak követésére is, anélkül, hogy maguk értenék, miért tartanak egy gondolkodásbeli utat jónak, rossznak. Minden jó vagy rossz döntésünk mögött ezek a motívumok, (belső drive-ok) fedezhetők fel. A motiváció meghatározza a szervezet aktivitásának mértékét, a viselkedés szervezettségét és hatékonyságát.

A gondolkodás a megismerőtevékenység legmagasabb foka

Gondolkodásunk segítségével vagyunk képesek a problémák megoldásához vezető út megtalálására, szabályok, értékek megfogalmazására, alkalmazására, következtetések levonására és véleményünk megindokolására. Damasio szerint érzelem nélkül nincs értelem. Ez az információ feldolgozásával, megértésével és kommunikációjával kapcsolatos mentális tevékenység a képzetre és a fogalomra támaszkodik.

Sokszor elhangzik számos személyiségfejlesztő előadáson, hogy lehetnek az embernek olyan szokásai is (régi sztereotip viselkedései), amelyek már változást igényelnének, de olyanok is, amelyek nagyon jók, de fenntartásához lelkesedésre, motivációra van szükség. Vannak olyan esetek is, hogy a környezetünkben lévők szokásai eltérőek a mienkétől. Ha még ők ráadásul pesszimista emberek, akkor a tehetségünk, kreatív alkotó képességünk megjelenését korlátozzák. Ezért bizony a hangulatunk javításához, és a helyes döntéshozatalunkhoz is szükségünk van némi segítségre, inspirálásra.

Azt mondják, hogy a boldogság döntés kérdése, és ha tudjuk hozzá a receptet, akkor könnyebben elérjük. Dobó Mariann – Áttörés, Tegyük boldoggá az életünket! című – könyvében éppen azokról az eszközökről ír, amelyek segítségével könnyebben ki tud jönni az ember abból a komfortzónából, szokásrendszeréből, ami a fejlődését már akadályozza. Ha szeretne többet megtudni e könyvről, látogasson el a programkönyv önálló weboldalát is!

http://www.attoreskonyv.com/

 

További ajánlott irodalom:

Dobó Mariann: Ön sem úgy él, ahogyan szeretné? Dobja le magáról a súlyokat! Pszicho-asztro-szomatika

 

Szabadegyetem Magánkönyvkiadó