A flow

02 December 2016 |

Pályaválasztás vagy pályamódosítás előtt állóknak mit érdemes tudniuk a flow élményről?

 

Mi a boldogságunk mércéje a tevékenységeinkben?
 

A boldogságkutatók egyike, a magyarul kiválóan beszélő, Csíkszentmihályi Mihály chicagói pszichológus professzor több száz sikeres embert – köztük művészeket, zenészeket, sportolókat, sakkozókat, sebészeket – kérdezett ki csúcsélményeikről. Általában arról, hogy: milyen érzés alakul ki bennük a csúcsélményeik időszakában? Hogyan élik meg ilyenkor a boldogságérzetet?

Csíkszentmihályi és kollégái a világ legkülönbözőbb tájain élő több ezer emberrel készítettek interjút. Kiderült, hogy – még ha más-más korú, nemzetiségű, kultúrájú, iskolázottságú férfiak és nők is voltak – mind szinte ugyanazon szavakkal írták le a tökéletes élményt, a tevékenységeik során megélt boldogságérzetet. E beszámolók alapján dolgozta ki híres elméletét Csíkszentmihályi Mihály, melynek lényege: a tökéletes élmény alapja a flow, vagyis az a jelenség, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más megszűnik körülöttünk. Az élmény olyan kellemes, hogy szívesen maradunk ebben a flow-ban, „áramlatban”. Megszűnik ilyenkor az idő. A kérdezettek esetében a legfőbb közös jellemző az erőfeszítés-mentesség volt, amely olyankor is meg tudott jelenni, amikor nehézséggel találta magát szemben az ember. A kutatók megpróbálták a kapott válaszok alapján meghatározni, hogyan írhatók le azok a pillanatok, a lehető legpontosabban, amikor az emberek maximális boldogságról számoltak be. Ennek alapján tudhatjuk meg, hogy a flow-t a következő 8 jellemző határozza meg:

Azonosulás a cselekvéssel.
A flow állapotában az ember teljes mértékben azonosulni tud a feladatával, szinte egynek érzi magát azzal, amit csinál. Sohasem érzi, hogy erőfeszítést kellett volna kifejtenie a cél elérése érdekében, akkor sem, ha közben kimerítő fizikai vagy szellemi munkát végez. Ilyenkor annyira elmerül az egyén abban, amit csinál, hogy cselekedetei spontánná, szinte automatikussá válnak.

Olyan feladat, amelyet még éppen meg tudunk oldani képességeink és felkészültségünk maximális mozgósításával.
Bármilyen tevékenység  okozhat számunkra boldogságérzést: egy szép táj vagy egy kép nézése, vagy akár egy kellemes dal hallgatása, vagy éppen egy jó hangulatú beszélgetés is. Vagy sportolás, problémamegoldás, játék a gyerekekkel, művészeti tevékenység, bármilyen alkotómunka. De a flow leginkább a szabályozott és célirányos tevékenységek végzése közben fordul elő.

Amint erről már szó volt, a flow szinte bármikor, bármilyen tevékenység közben megjelenhet, a leggyakrabban olyankor fordul elő, amikor valamiféle feladatot kell megoldanunk – de nem vezet flow-hoz sem a túl könnyű, sem a túl nehéz feladat.

Világos célok.
Minden bizonnyal azért tudunk tökéletesen azonosulni a flow-élménnyel, mert ilyenkor egy pillanatig sem kell azzal foglalkozni, mi is a feladat. A flow egyéni élmény, és amikor éppen átéljük, nem tudunk róla: utólag tölt el bennünket a tökéletes pillanat átéléséből fakadó elégedettségérzés, boldogságérzés, amiből tudhatjuk, hogy flow-ban voltunk. Alkotó tevékenységekben olyan is előfordulhat, amikor kevésbé tudja az ember a célt pontosan meghatározni. Ilyenkor az segít – és akkor jelenik meg a flow élménye -, ha megtanulja az ember nagyon erősen átérezni, amit csinál. Lehet, hogy az alkotó folyamat kezdetén nem teljesen világos a cél, de amikor valami elkészül, sok alkotó pontosan érzi, hogy ezt akarta-e létrehozni vagy sem. Aki így alkot, annál a legvalószínűbb a flow megjelenése. Minél többet vagyunk flow-ban, annál boldogabban éljük az életünket. 

Azonnali és egyértelmű visszajelzés az eredményről.
Vannak tevékenységek, ahol ez nyilvánvalóan jelen van, mint például a sportban. De bizonyos tevékenységekben a visszajelzés megértéséhez, dekódolásához komoly felkészültség kell. A sebészorvosok esetében például legtöbbször azonnal látni, sikerült-e a beavatkozás, a belgyógyászok tevékenységénél viszont a siker többnyire kevésbé látványos. Persze a belgyógyászok számára is vannak olyan jelek, amelyek biztosan mutatják, hogy helyes a diagnózis iránya: ők is ugyanúgy megélhetik munkájuk közben a flow élményét, mint a sebészek.

Tökéletes koncentráció a tevékenységre.
A flow-élmény egyik leggyakrabban említett jellemzője, hogy közben az egyén el tudja felejteni az élet minden egyéb aspektusát. Megszűnik létezni minden kellemetlenség, elménkből kiszorul ez idő alatt minden olyan információ, amely nem az adott tevékenységgel kapcsolatos.

A kontroll feladása?
Ebben az állapotban nincs benne a görcsös akarat. Intuitív, kreatív energiák mozgatják a flow-t. A flow állapotában az egyén sohasem fél attól, hogy elveszíti a kontrollt a dolgok menete felett, csakis a jelenre koncentrál, az adott pillanat tökéletességére.

Az Én-tudat elvesztése?
Különös megfogalmazás ez, amikor az a tanítás az elfogadott, hogy haladjunk a tudatosság útján. Bizonyos értelemben valóban Én-tudat elvesztéséről van szó a flow-élmény megélésében, hiszen amikor a cselekvés automatikussá válik és az intuíció megerősödik, akkor a tudattalan veszi át az irányítást.

Egy szokás megváltoztatása esetében is így van ez: addig kell nagyon tudatosan jelen lenni a változtatás helyes menetének ellenőrzésekor, amíg az elvárt változás létre nem jön, ekkor már maga a folyamat automatikus cselekvéssé, szokásunkká alakult át.

A spontán cselekvés nincs tudatos szinten. “Tudjuk és kész!”.

Látszólag csak úgy magától történik meg minden a flow-élmény esetében is. Emellett fontos, hogy gondolataink végig egyfelé irányuljanak. A koncentráltság mindig jelen van a flow-élményben.

Az időérzék ideiglenes elvesztése.
Ez a flow-élmények tipikus velejárója. Egyenlőre, még a kutatók sem tudják, hogy ez csak az intenzív összpontosítás akaratlan kísérő jelensége-e, vagy valami olyasmi, ami a saját jogán járul hozzá a flow kialakulásához. Könnyen lehet, hogy az idő „rabságából” való kiszabadulás önmagában is fokozza vagy akár előidézi a teljes elmélyülés kellemes érzetét.

A kutatások megállapították, hogy a legtöbb flow-élmény olyan tevékenységek során jelent meg, ahol már maga a cselekvés is magában hordozza a jutalmát, mert jó csinálni annak, aki csinálja. Ennek létrehozása, önmagában véve is, egy nagyon erős motivátor az egyén számára. Éppen a tevékenység az, amely őt a flow állapotába tudja vinni.

„Amikor az ember teljesen eggyé válik azzal, amit csinál, és tudja, hogy erős, és az adott pillanatban ő maga irányítja a sorsát, és az eredményektől függetlenül úgy érzi, hogy minden milyen jó… Akkor éli át teljes lényével, hogy áramlik benne az élet. Ez a flow. A flow állapotnak sok neve van. Van, aki optimális élménynek nevezi, van, aki úgy írja le, hogy olyan ez, mintha repülne. Mások azt mondják, hogy ilyenkor képesek tökéletesen koncentrálni. Bármilyen szavakkal is írjuk le a flow élményét, egy biztos: a flow pillanatai kiragyognak emlékeink sorából.” Csíkszentmihályi Mihály

Pályaválasztáshoz, pályaváltáshoz jó tanács

Biztos vagyok benne, hogy szeretnénk már az adottságainknak, egyediségünknek megfelelően élni az életünket. Ha valóban hosszú távon akarunk önmagunkkal összhangban tevékenykedni, akkor célravezető leválasztódnunk már, ténylegesen is, a ránk rakódott gátló szerepmodellekről és a hozzájuk tartozó tulajdonságokról. Hiszen ezek a karaktermegjelenítések a saját, valós én(ön)képünket torzítják. Nagy valószínűséggel sok idegen, kaméleonszerepet kellett a „túlélés” érdekében évezredeken keresztül kényszerből eljátszanunk, abban a reményben, hogy ez talán védelmet is jelenthet számunkra. Mostanra azonban már világossá válhatott az is, hogy milyen nagy szükség van egynéhány szerepmodell megváltoztatására.

Minden esetben arra szoktam bátorítani mindenkit, hogy tegyék láthatóvá a tehetségüket, találják meg azt a területet, ahol meg tudják mutatni a képességeiket! Mivel ilyenkor megerősödik az alkalmasság-érzetük, így könnyedén és biztonságosan el tudják végezni az adott életterületen a feladataikat. Azt, hogy valóban a pályáján van-e, vagy kering egy Ön számára idegen objektum körül, már képes felismerni. Ez az objektum lehet egy gátló karakterszerveződés is, vagyis egy szerep, amelybe belekényszerült valamikor valami miatt.

Felhívom a figyelmét, hogy az alábbi felismerésekkel szembesülhet:

  • Azért van az, hogy esetleg hanyatlik a személyes elképzelése vagy vállalkozása, mert olyan pályát választott, amely gyakorlatilag idegen, és ezáltal egy kényszerpályán mozog. Így nincs  lehetősége megélni a flow-élményt.
  • Az is lehet, rádöbben arra: jobb lenne, ha váltana. Ahogy megtalálja a képességeinek megfelelő szakterületét, az életkedve is megnő. Mivel szereti azt, amit csinál, meg tud újulni benne, kreativitását ki tudja bontakoztatni, alkalmasságát meg tudja így erősíteni. 
  • Előfordulhat, hogy felismeri azt, hogy a kimagasló képességei kifejezésétől (önkifejezésétől) valami miatt fél.

  • Az is lehet, hogy megérti, azért van most ezen a kényszerpályán, mert ezt javasolták Önnek. Azzal a tanáccsal persze, hogy ezzel a tevékenységgel sok pénzt kereshet.
  • Vagy elvárták, hogy ezt a területet válassza, azaz egy szülői elképzelést teljesít csak. Viszont a valós képessége, igazi tehetsége, kedve, belső kreatív energiája mégsem tud kiteljesedni ebben a munkakörben, hiszen ez idegen Önnek.

Ezekre az akadályoztató tényezőkre érdemes tehát odafigyelnie, hiszen feszültséget gerjesztenek. És a feszültséget nem minden esetben tudja jól levezetni az ember. Legtöbb esetben ennek nincs is tudatában, és olyan tevékenységekkel, rituálékkal, kényszercselekvésekkel teszi meg ezt a feszültség levezetést, amelyek az egészségére ártalmasak, és legtöbb esetben énvesztést eredményeznek. Az Áttörés című könyvemben számos ezzel kapcsolatos, úgynevezett boldogtalanság-stabilizátort soroltam fel, amik használata helyett célravezetőbb önbizalmunkat megerősíteni. Figyeljük meg azt, mi okoz bennünk feszültséget! Amint már ezt számos alkalommal kiemeltem, ezzel párhuzamosan fedezzük fel a belső erőforrásunkat, értékeinket, stabilizáljuk tehetségünket, abban való hitünket! Ezzel együtt ismét felhívnám a figyelmet arra, hogy az erősségei határozzák meg a flow-élmény megélését!

Hasznos az is, ha a szülők, vezetők a fentiek ismeretével együtt tudják, hogy ők és a környezetükben lévők milyen személyiségtípusba tartoznak, és a képességeiknek, tulajdonságaiknak megfelelően milyen “szerep” illik hozzájuk.

Ez az énképünk megfigyelésénél, „arculatunk” tudatos kialakításnál is igen hasznos.

Amint hosszú távon gondolkozunk, akkor valóban az a legfontosabb feladatunk, hogy elégedettségérzést váltsunk ki önmagunkban. Ezzel már meg is van a lehetőség arra, hogy a versenyszférában időszakonként fellelhető „elnyomó” szemlélettől le tudjunk válni. 

Ezáltal meg tudjuk tartani mind a családtagjainkat, mind a számunkra kedves embereket. Cégvezetőként pedig munkatársainkat, az üzleti partnereinket, vevőinket. 

Ennek az ismeretterjesztésnek az a célja, hogy az együttgondolkodással elősegítsem a belső erőforrásaink megtalálását és tudatosabb használatát.

Remélem, Ön is rátalált már tehetségére, amivel növelheti magabiztosságát, jóllétérzését, vagy akár családja, vállalkozása üzleti sikereit, hasznát. Bízom benne, hogy megfogadja a tanácsomat, és bátran, öntudatosan felvállalja önmagát és vezetői szerepét, életvezetését!

Tudjuk már jól, hogy a flow élmény egyértelműen jelen van a sikeres szervezetek mindennapjaiban is. Ezek szerint a társadalom mikroközösségében, a családban is. A “flow-ra épülő” családok, vállalkozások ez irányú életszemlélete növeli a hatékonyságot. Ha sikerül olyan értékálló környezetet teremteni, ahol mindenki a flow-állapotába tud kerülni, akkor az elégedettség érzés is megnövekszik. Az ilyen alapokon álló családoknál, bármilyen szervezetnél szeretnek az emberek lenni, tevékenykedni, dolgozni, amely következtében kimagasló teljesítményt is nyújtanak. Szülőként, vezetőként sokat tehetünk azért, hogy olyan környezetet teremtsünk, ahol családunk, munkatársaink flow-állapotban tevékenykedjenek, önbizalmat érezzenek. Ezáltal mindannyian egyre eredményesebbek leszünk, mind emberi, mind szakmai, mind üzleti szempontból. Ilyen módon a visszajelzés is egyértelmű az eredményekről: ez pedig a siker.

Bízom abban is, hogy Önnek úgyszintén világossá válhatott, hogy a boldogságunk mércéjét a flow-élmény mozgatja a tevékenységeinkben. Az is, hogy pályaválasztás vagy pályamódosítás előtt állóknak mit érdemes tudniuk a flow élményről.

Valódi haszon valódi nőknek, Vállalkozónőként reflektorfényben szerzője

 

Javasolt irodalom:

Mérő László: A pénz evolúciója

Dobó Mariann: Valódi haszon valódi nőknek, Vállalkozónőként reflektorfényben – önfejlesztő tréningkönyv

Dobó Mariann: Áttörés, Tegyük boldoggá az életünket! – önfejlesztő tréningkönyv

Dobó Mariann: Ön sem úgy él, ahogyan szeretné? Dobja le magáról a súlyokat!

http://www.attoreskonyv.com/

 

Szabadegyetem Magánkönyvkiadó