Még időben

02 December 2016 |

Könyvrészlet

Dobó Mariann: Áttörés, Tegyük boldoggá az életünket! Gyakorlati útmutató érzelmi- és pénzügyi intelligencia fejlesztéshez
 

“2009-ben különös fordulóponthoz ért az életem. 53 évesen rá kellett döbbennem arra, hogy egy fillér nélkül maradhatok pillanatok alatt, közel húszmillió forintos jelzáloghitellel, autóhitellel együtt, amelyek csak növekedhettek az árfolyam-ingadozás miatt.

Abban a téves meggyőződésben éltem, hogy nem az én dolgom a család pénzügyi helyzetével mélyebben foglalkozni. Az sem térített korábban megfontoltabb, öngondoskodást stabilizáló életvitelre, hogy többször is kerültem a férjemmel együtt pénzügyi nehézségbe az életem során.

Volt, amikor befektetéseink kiválóan működtek, és volt, amikor nem. E történet azzal folytatódik, hogy férjemet a szívével kivizsgálták, és megállapították, hogy előfordulhat nála ismét az érelzáródás. Egy bypassműtéten és egy agyi sztrókon túl volt már. Ijesztőnek tűnt számomra, hogy már megint ilyen állapotba került. Furcsa mód, mint minden vészhelyzetben, most is erős maradtam, akár ironikusan úgy is jellemezhetném ezt, hogy „tartottam magam”.

De aztán felismertem, hogy még ha kiváló lélekjelenléttel is rendelkezem, emellett még a védekező, elhárító mechanizmusaim is túl jól működtek.

A pszichológiai elhárító mechanizmusokat nagyon jól ismertem már, mindezeket magamon is érzékelve úgy gondoltam, itt az ideje, hogy szembenézzek azzal az élethelyzettel, amiben éppen vagyok. Anélkül, hogy „elmismásoljam” a dolgokat. Észre kellett végre vennem, hogy megismétlődnek az események. Mivel a hitemre már sokszor támaszkodhattam, most sem tehettem ezt másképp, így az optimista hozzáállásomat megerősítve csak arra tudtam gondolni, hogy számunkra minden a legkedvezőbben fog alakulni. Természetesen ezentúl még az is folyamatosan foglalkoztatott, hogyan tudnám ezt az ismétlődést megállítani? Ki akartam deríteni, mi lehet ennek az újra visszatérő pénzügyi katasztrófának a valós „mozgatórugója”?

Ezt a lélektani válságot az is továbbgerjesztette, hogy veszélybe került az eddigi passzív jövedelmünk, az üzletpartnerünk szintén fizetési nehézségbe került. Az álmunk, amire mindig vágytunk, hogy legyen egy olyan jövedelmünk, amely mellett meg tudjuk élni mindazt, amit szeretnénk, félbeszakadt. Amikor ezt megvalósítottuk, valóban megengedhettük magunknak, hogy tanuljunk, mentálisan is fejlődjünk. Korábban külkereskedőként, nagykereskedőként Olaszországba jártam folyamatosan kiállításokra, és volt, amikor áruért. Majd később négy kiskereskedelmi boltot nyitottunk együtt a férjemmel. Egyértelmű megnyugvást jelentett számunkra az a megfontolt döntésünk, hogy megszabadulunk ettől az állandó stressztől, és „kiszállunk” az üzleti élet ilyenfajta tevékenységéből.

A rettentő nagy nyomás férjem egészségi állapotára is kihatott. Akkor kellett szívműtétet végrehajtani rajta először. Szerencsére időben észlelve a problémát, így a szívinfarktust elkerülhette. Az anyagi helyzetünk válságba kerülése, ezzel együtt férjem ismételt egészségügyi romlása abban a pillanatban engem is elindított életem átgondolására.

A „sors”, úgy látszott, közbeszólt, itt volt az ideje, hogy megvizsgáljam végre önmagamban: mi az oka annak, hogy ebben a számomra kényelmetlen élethelyzetben vagyok újra?

Elhatároztam, hogy különböző módszereket alkalmazva elkezdem a megfigyeléseimet, és kifejezetten a pénzhez való viszonyomra összpontosítok, amit eddig még sohasem tettem, annak ellenére, hogy gazdasági területen tevékenykedtem.

Különböző gazdasági könyveket olvasva kutatásokat kezdtem el folytatni több szálon. Párhuzamosan foglalkoztam a vonzás törvényével, és annak kiderítésével is, mi akadályozhatja meg az embert a valós jólléte elérésében?

Mindez szinte egy időben történt, így születhetett meg – életem története révén – a „Mi teszi az embert gazdaggá?” című kétrészes tanulmány, amely feldolgozásának egyikét épp most tartja a kezében a kedves olvasó.

Nos, egyértelművé vált számomra, hogy a pénzhez való viszonyomat meg kell változtatnom, és ezzel együtt az öngondoskodási programomat is be kell indítanom.

Célom az volt, hogy egyszerre teremtsem meg a jólétet és az összhangot önmagamban. Az anyagi gazdagság mellett a mentális, érzelmi egészséget és a szabadságot is nagyon fontosnak tartom.

Itt jegyzem meg, hogy jólét és jóllét között van némi különbség.

A jó-lét inkább anyagi oldalról közelíti meg a vágyott állapotot, élethelyzetet, míg a jól-lét ennél jóval többet foglal magában. Eléréséhez a pénzügyi területeken kívül fontos még mentálisan, érzelmileg és egészségileg is jól lennünk. De ezekről még úgyis sokszor lesz szó a könyv további részeiben.

Egyik nap jegyzeteket akartam készíteni a megfigyeléseimről, és valamilyen különös oknál fogva nem tudtam átállítani a számítógépemet, amikor elkezdtem az ezzel kapcsolatos munkát. Nyilván, ez csak egy „véletlen” egybeesés lehet annak, aki kevésbé hisz a szinkronicitásban. Egy korábbi összefoglaló írás részlete ismét megjelent előttem, szinte odadobva elém egy üzenetet. Hozzáteszem, hogy azzal az életérzéssel olvastam ismét, hogy mi lesz velünk ezután? Mit gondol az olvasó, melyik mondatot láttam meg kiemelve?

„Szembe kell néznem azzal a ténnyel, hogy tovább vihetek egy anyai sémát, hiszen édesanyám is, amikor én megszülettem, fillér nélkül maradt – egyedül.” Felnevetve, kissé értetlenül ugyan, arra gondoltam: Nos, igen, úgy látszik, itt tartok most én is! Ez tehát az ismétlődés egyik oka. Bízom benne, hogy az mégsem fog bekövetkezni, hogy egyedül maradok.

 

Felfedező utazásom során – a különböző önfejlesztő könyveket tanulmányozva – egyre pontosabban értelmeztem azt a véleményt, hogy a pénz befolyásolja az életszínvonalunkat. Valóban sokan gondolják azt, közöttük voltam én is, hogy a pénz kevésbé tartozik a legfontosabb dolgok közé az életünkben. De furcsa módon mégis érinti az életminőségünket, meghatározva a képzéseinket, tanulásunkat és az egészségünket is. Hiszen, ha ezeket nincs módunkban finanszírozni, akkor a bennünk felgyülemlett, túl sok elfojtás miatti feszültség, megjelenhet az életünkben – még betegség formájában is. Pedig mindenki szeretné ezt elkerülni.

A betegség eltüntetésére ismételten, mégiscsak, pénzre van szükségünk. Hiszen az orvosságokért is fizetnünk kell. A pénz tehát az életünk része. Az, hogy milyen „minősítésben” jelenik meg az életünkben, és mire költjük, ez mostantól kezdve csak rajtunk múlik.

Azzal a véleménnyel is egyetértek, hogy ennek a megtanulását, elsajátítását már gyermekkorban érdemes elkezdeni.

Észrevehetjük még azt is: amint szívesen hozzuk magunkat előtérbe, és jóleső érzéssel gondoskodunk önmagunkról, felszabadultabbakká válunk, és örülünk annak, hogy elérjük, amit valójában akarunk. Ebben az esetben már összekapcsolhatjuk ezt azzal is, hogy az egyén saját magát milyen mértékben tartja értékesnek.

A „jóllétérzésünk” meghatározó állomása tehát még az is, hogy:

  • mennyire tartjuk magunkat fontosnak, és ezzel együtt milyen életminőségben találjuk magunkat;
  • mennyire tudjuk megszerezni és megtartani a pénzünket, vagyontárgyainkat, kapcsolatainkat;
  • hogyan gondoskodunk önmagunkról?

 

Mivel én már nagyon fontosnak tartom – az önkép fejlesztése részeként – a pénzügyi és érzelmi intelligencia fejlesztését is, így ebben a könyvben alapinformációkhoz jut az olvasó ezekkel kapcsolatban.

Saját tapasztalatomból tudom, mennyire fontos a pénzügyi és érzelmi intelligenciánk részeként elemzett öngondoskodás.

Az is egyértelművé vált számomra, hogy ez többszintű is lehet.

Mindenkinek lehetnek elakadásai az élete különböző területein, fölösleges ezért szégyenkeznünk. Ahhoz, hogy ezekből az élethelyzetekből kijöjjünk, hasznos számunkra az emberi magatartás megértése, hiszen ez hozzásegít bennünket számos terhelő energia elengedéséhez.

Egyre többen vannak azok, akik szeretnének olyan információkhoz is hozzájutni, amely által összhangba kerülnek önmagukkal, azért hogy harmonikusabban, életvidámabban tudják élni az életüket.

Ha szívesen fejlődik, változtat az életén, arra vágyik már, hogy felszabaduljon a régi, elavult szabályrendszerektől, ismétlődésektől, akkor Ön is azok közé tartozik, akiknek íródott e könyv.

Ehhez viszont:

  • Fontos ismernie annyira önmagát, hogy bizonyos élethelyzetekben el tudja dönteni, mikor és miben változtasson.
  • Ahhoz, hogy képes legyen az irányítást a kezében tartani, a tehetségét, képességeit is szükséges felfedeznie, megnövelve ezzel az önbizalmát.
  • Fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy Önnek ugyanúgy szabad a saját előnyeire is gondolni. Itt az ideje, hogy megszabaduljon a kényszerhelyzeteitől.

Az információszerzésen felül azonban azt is érdemes még elfogadnia, hogy pontos helyzetfelmérésre van szüksége a pénzügyeit, kapcsolatait, tehetségét illetően.

Én is pontosan ezt tettem.

Amikor 2009-ben elkezdtem a kutatásaimat, az a szándék vezetett, hogy leírjam azokat az általam felismert gondolatokat, nyilvánvalónak vélt szabályokat, amelyek több ismerősöm életét is megnehezítették.

Későbbiekben már az a kíváncsiság is hajtott, hogy felfedezzem, vajon mi lehet az, ami megakadályozhatja az embert gazdagsága elérésében.

Ezenbelül két okból is összefoglaltam a felfedező utazásomat:

 

Első ok, hogy választ kaphassunk a következő kérdésekre:

  • Mi miatt kerülhetünk ismét ugyanabba az élethelyzetbe?
  • Mi befolyásolja látensen (rejtetten) a viselkedésünket?
  • Milyen értékrendszer, szabályrendszer az, ami motivál bennünket?
  • Mi az öngondoskodás lényege?
  • Mi miatt nem gondoskodik eléggé magáról egy ember?
  • Mit jelenthet az egyén számára a pénz?
  • Hogyan viszonyulhatunk a vagyonosodáshoz?
  • Mennyire akarunk függetlenek és önállóak lenni?
  • Hogyan tudjuk megélni egyediségünket?
  • Mennyire vagyunk öntudatosak? Tudjuk-e, kik vagyunk valójában?
  • Tudjuk-e egyáltalán, miben vagyunk a legjobbak? Milyen kimagasló képességeink vannak?
  • Mennyiben tudjuk a képességeinket a pénzszerzésre is felhasználni?
  • Párkapcsolatunkban milyen kommunikációs eszközöket használunk a konfliktusmegoldásokra?
  • Ezek mennyire rugalmasak, hatékonyak, és a „valós jóllétérzésünket” hogyan befolyásolják?

 

Második ok, ami miatt összegeztem a tapasztalataimat és megírtam ezt a könyvet az, hogy elhitessem: minden ember alapban jóságosnak születik, és ebben tényleg sohasem szabad kételkednünk.

Azért írtam még meg ezt az önfejlesztő könyvet, hogy felhívjam a figyelmet arra is, vegyük észre a ránk rakódott fölöslegeket (fájdalmakat, félelmeket, bűntudatokat), és minél hamarabb szabaduljunk meg tőlük! Miután ez megtörtént – vagy ezzel párhuzamosan –, fedezzük fel a velünk született adottságainkat is, és mutassuk meg azt, akik valójában vagyunk!

A következő oldalakon – az önmegfigyelés céljára – többféle kérdőívet talál, melyeknek kitöltése nélkül kevésbé tudja hasznosítani az olvasottakat. Az eredmény nagy része tehát az elköteleződésétől függ.

Amint ezt megteszi, garantálhatom, hogy olyan tulajdonságai is felszínre fognak „törni”– ha valóban komolyan foglalkozik a leírtakkal-, amelyek elősegítik a „jóllét énérzésének” kiteljesedésében.

El is kezdheti a megfigyeléseit  – még időben – azzal, hogy összefoglalja: jelenlegi életében milyen kérdések azok, amelyek folyamatosan foglalkoztatják Önt? Mi lenne az a három kérdés, amire leginkább szeretne most választ kapni?” 

A szerző

 

Ha kíváncsi a folytatásra rendelje meg a könyvet itt > http://www.attoreskonyv.com/

Szabadegyetem Magánkönyvkiadó könyvajánlata