Mi miatt fontos a pénzügyi intelligencia fejlesztése?

29 January 2017 |

Miért hasznos a pénzügyi- és érzelmi tudatosság?

"Pénzügyi intelligencia a mentális intelligenciának az a része, amelyet pénzügyi problémáink megoldására alkalmazunk. Mivel én - az énkép, énmárka fejlesztése részeként - nagyon fontosnak tartom a pénzügyi- és érzelmi intelligencia fejlesztését is, így könyveimben, legfőképpen az Áttörés című könyvben részletesen írok ezekről. Saját tapasztalatomból tudom, mennyire érdemes az öngondoskodás témakörével is foglalkoznunk, amely természetesen  többszintű is lehet.

Mindenkinek lehetnek elakadásai az élete különböző területein, felesleges ezért szégyenkeznünk. Ahhoz, hogy ezekből az élethelyzetekből kijöjjünk, hasznos számunkra, ha megfigyeljük a szokásainkat és a különböző életterületekhez való viszonyulásunkat. Hiszen ezek felismerése, megértése alapján tudjuk eldönteni, merre haladjunk tovább, mit és hogyan érdemes változtatnunk az életünkön.

Szerencsére egyre többen vannak már azok, akiknek az a nagy vágyuk, hogy összhangba kerüljenek önmagukkal. Szeretnék az életüket boldogabban, életvidámabban élni. Ha szívesen fejlődik, változtat az életén, arra vágyik már, hogy felszabaduljon a sztereotípiáktól, ismétlődésektől, akkor Ön is azok közé tartozik, akiknek íródott az Áttörés című önfejlesztő tréningkönyv.

Mire inspirál a pénzügyi- és érzelmi intelligencia fejlesztése?

  • Ahhoz, hogy képes legyen az irányítást a kezében tartani, a tehetségét, képességeit is szükséges felfedeznie, megnövelve ezzel az önbizalmát. 
  • Hasznos, hogy ha tisztában van azzal is, hogy Önnek ugyanúgy szabad a saját előnyeire gondolnia - pénzügyi és kapcsolati helyzetein javítania. Itt az ideje, hogy megszabaduljon a kényszerhelyzeteitől!

Mindezekhez viszont azt is érdemes még elfogadnia, hogy pontos helyzetfelmérésre van szüksége a pénzügyeit, kapcsolatait, tehetségét illetően.

 Én is pontosan ezt tettem. 

Amikor 2009-ben elkezdtem a kutatásaimat, az a szándék vezetett, hogy leírjam az Áttörés című könyvemben azokat az általam felismert gondolatokat, nyilvánvalónak vélt szabályokat, amelyek több ismerősöm életét is megnehezítették.

Későbbiekben már az a kíváncsiság is hajtott, hogy felfedezzem, mi akadályozhatja meg az embert a valós gazdagsága elérésében.

Ezekenbelül két okból is összefoglaltam a felfedező utazásomat:

Első ok, hogy választ kaphassunk a következő kérdésekre a könyv olvasása során:

  • Mi miatt kerülhetünk ismét ugyanabba az élethelyzetbe?
  • Mi befolyásolja látensen (rejtetten) a viselkedésünket?
  • Milyen értékrendszer, szabályrendszer az, ami láthatatlanul mozgat bennünket?
  • Mi az öngondoskodás lényege?
  • Mi miatt nem gondoskodik eléggé magáról egy ember?
  • Mit jelenthet az egyén számára a pénz?
  • Hogyan viszonyulhatunk a vagyonosodáshoz?
  • Mennyire akarunk függetlenek és önállóak lenni?
  • Hogyan tudjuk megélni egyediségünket?
  • Mennyire vagyunk öntudatosak? Tudjuk-e, kik vagyunk valójában?
  • Tudjuk-e egyáltalán, miben vagyunk a legjobbak? Milyen kimagasló képességeink vannak?
  • Mennyiben tudjuk a képességeinket a pénzszerzésre is felhasználni?
  • Párkapcsolatunkban milyen kommunikációs eszközöket használunk a konfliktusmegoldásokra?
  • Ezek mennyire rugalmasak, hatékonyak? A valós „jóllétérzésünket” a fent említettek hogyan befolyásolják?

 

Második ok, ami miatt összegeztem a tapasztalataimat és megírtam az Áttörés című első könyvemet, az az volt, hogy elhitessem, minden ember alapban jóságosnak születik, és ebben tényleg sohasem szabad kételkednünk. Viszont a szocializációnkból eredő viselkedési mintákat mindenképpen fontos gorcső alá vennünk. 

Éppen ezért a többi könyv megírására, előadások megtartására még az is motivált, hogy felhívjam a figyelmet arra, vegyük észre a ránk rakódott fölöslegeket (fájdalmakat, félelmeket, bűntudatokat), és minél hamarabb szabaduljunk meg tőlük! Miután ez megtörtént – vagy ezzel párhuzamosan –, fedezzük fel a velünk született adottságainkat is, és tudatosan építve magunkat, "énmárkánkat", mutassuk meg azt, akik valójában vagyunk! Amint ezt Ön is megteszi, garantálhatom, hogy olyan tulajdonságai is felszínre fognak „törni”– ha valóban komolyan foglalkozik a leírtakkal, elmondottakkal-, amelyek elősegítik a „jóllét énérzésének” kiteljesedésében.

 

Mi miatt hasznos önfejlesztő könyveket a könyvespolcunkon tartani?

                                                                                                             Fotó: Bulvár

Amint ezt már oly sokszor említettem, az életvezetés valóban egy fontos tudomány, amelyre szükségünk van a mindennapjainkban.

Ezek a könyvek, mivel a pénzügyi- és érzelmi intelligencia, az életvezetés sikeres és hatékony fejlesztése céljából készültek, ezért akár mindenki kézikönyvei is lehetnének. Bár csak annak érdemes ezeket a könyveket a könyvespolcán tartani, aki tudatosan éli az életét, és ezen életszakaszában minden szépítés nélkül kész megfigyelni a jelen anyagi és kapcsolati helyzetét, pénzhez való viszonyát, és tisztán akarja már látni az esetleges elakadásainak az okait is. Mindemellett hajlandó tenni azért, hogy változtasson ezeken, és kialakítson egy számára kedvező sajátos, új életstílust."

Dobó Mariann

Az Áttörés című könyv szerzője

 

Őszintén bízunk benne, hogy - a Szabadegyetem Magánkönyvkiadó által ajánlott önfejlesztő tréningkönyvek -, minden tudatos "életvezetőnek” jobbá teszik az életét. Tiszta szívvel kívánjuk Önnek is, hogy segítse hozzá elhatározásának sikeréhez, személyiségének gazdagodásához.

© 2015. Szabadegyetem Magánkönyvkiadó™

http://www.szabadegyetem.com/magankonyvkiado

 

Az "Áttörés - Tegyük boldoggá az életünket! Gyakorlati útmutató érzelmi- és pénzügyi intelligenciánk fejlesztéséhez" című könyvet itt vásárolhatja meg:

http://www.attoreskonyv.com/ 

 

Érdekesnek vagy hasznosnak találta a cikket? Ha igen, akkor látogassa többször is a Szabadegyetem.com Tehetségkutató, Személyiségfejlesztő és Tanácsadó Kft. által fentartott weboldalt, és olvassa el a többi blogbejegyzéseket is, vagy a szingli cégvezetőknek ajánlott programjait! 

Amint önismeretét gyarapítani szeretné egyéni konzultációkra, egyéni kurzusokra itt jelentkezhet: 

telefonon +36 70 419 99 94 vagy

http://www.szabadegyetem.com/kapcsolat

Fotó forrás: itt  és itt