Mi szükséges a sikeres életvezetéshez?

02 December 2016 |

Mi miatt fontos az érzelmi intelligenciánkat is fejleszteni?

Számos fórumon találkozhattunk már azzal a törekvéssel, ahol célként tűzték ki az érzelmi intelligencia növelését. Valóban nagyon fontos ezt a kompetenciánkat fejlesztenünk, ezzel együtt párhuzamosan azt is megfigyelnünk, hogy vajon jelenleg milyen életstílust folytatunk, hogyan reagálunk a különböző élethelyzetekre, hogyan kommunikálunk, milyen stílusban?

Ha életünkben – ahogyan ezt az üzleti életben is nevezik –  a személyes hatékonyságunkat növelni szeretnénk, ahhoz bizony legelőször az életstílusunkat szükséges nagyító alá helyezni. Egy érzelmileg intelligens ember képes ezt már zokszó nélkül, szinte rutinból megtenni, hiszen az “öncoachingolás”, az önfejlesztés már élete részévé vált. Folyamatosan fejlődni akar, és még az érzelmi intelligenciáját is növelni szeretné – a szakmai tudása mellett. Ő az, aki nagyon jól tudja, hogy ezek fejlesztését kevésbé lehet növelni éntudatosság nélkül, és ezen belül fontos még a pontos önértékelésére, önbizalma fejlesztésére is figyelnie. 

Az érzelmi tudatosság tehát rendkívül fontos: azaz érzelmeink és azok hatásainak a felismerése. Fontos tudnunk: minden érzelem mögött egy-egy szükséglet is rejtőzik. 

Számos esetben felteszik az életvezetéssel foglalkozó szakemberek klienseiknek azt a kérdést: mennyire tudatosítják érzelmeiket, gondolataikat, szükségleteiket? Hol tartanak ezekben a megfigyelésekben? Hol tartanak az önmegvalósításuk útján?

 

A pontos önértékeléshez természetesen az erősségeink és korlátaink ismeretére is nagy szükségünk van, hiszen akkor leszünk képesek az életstílusunk megváltoztatására – ha szükséges -, amint tudjuk, mi az, amit célszerű már megváltoztatnunk.

Legfontosabb feladatunk pedig az, hogy megerősítsük önbizalmunkat. Vagyis az értékeink, tehetségünk, képességeink biztos tudatát.

Sikeres életvezetés? Tehát akkor pontosan hogyan? Mi az, amit érdemes feltétlenül fejlesztenünk, hogy harmonikusabb, boldogabb életet tudjunk élni? Mindenesetben alap az érzelmi intelligenciánk fejlesztése. Ha önbizalma, vagy érzelmi tudatosságának, kommunikációs készségének fejlesztésében elfogad mentorálást, akkor szívesen fogadom a jelentkezését.

Dobó Mariann

Személyi és életvezetési tanácsadó pszichológus

 

Személyes- vagy online konzultációk időpont egyeztetése:

 Telefonon: +36 70 419 99 94 vagy

http://www.szabadegyetem.com/kapcsolat

http://www.szabadegyetem.com/referenciak

 

Javasolt irodalom:

Önfejlesztéshez, haladó önismereti könyvek:

Dobó Mariann: Áttörés, Tegyük boldoggá az életünket! Gyakorlai útmutató érzelmi intelligenciánk, pénzügyi intelligenciánk fejlesztéséhez

Dobó Mariann: Ön sem úgy él, ahogyan szeretné? Dobja le magáról a súlyokat! Pszicho-asztro-szomatika 

© 2015. Szabadegyetem Magánkönyvkiadó™ 

Tréningkönyveket vásárolja meg itt:  

> http://www.szabadegyetem.com/pszicho-asztro-szomatika  

http://www.attoreskonyv.com/ 

 

Fotó forrás: itt és itt