Mi a valódi haszon?

02 December 2016 |

Amikor kezdő vállalkozónőként elindultam, hogy felfedezzem az üzleti világ rejtelmeit, nem volt egyszerű dolgom. Főleg azért nem, mert semmi információm sem volt a vállalkozásfejlesztésről, sőt még az üzleti és pénzügyi intelligencia kifejezésekről sem hallottam.

Mindent ösztönösen csináltam.

Abban az időben eszembe sem jutott, hogy a vállalkozásom megkezdése előtt üzleti személyiségfejlesztéssel foglalkozzak.

Mivel úgy hozta a sors, hogy egész fiatalkorom óta vállalkozom, ezért 58 évesen biztosan állíthatom, hogy rengeteg tapasztalattal rendelkezem ezen a téren. Nagy életutat jártam már be, és a különböző szerepeket megélve – még ha tudattalanul is – kerestem azt, ami számomra a legkedvezőbb mind pénzügyileg, mind szakmai elismerésben.

Korán, már 19 évesen a nagy szerelmem megjelent az életemben, akivel a mai napig is együtt élek, ezért feleségként, később anyaként is össze kellett egyeztetnem a munkámat a magánéletemmel, a családommal. Amit tulajdonképpen más nőnek is fontos megtennie, aki az önérvényesülése útján folyamatosan halad.

Ha az a tudás, azok a hasznos információk, amelyekkel most már rendelkezem, akkor a birtokomban lettek volna, sokkal kényelmesebben és életvidámabban tudtam volna az életemet élni. Éppen ezért gondolom, hogy e könyvben leírt információk “milliókat érnek”, sőt azt is bátran állíthatom, hogy felbecsülhetetlen értéket képviselnek.

Úgy gondolom, hogy minden embernek szüksége van az életvezetéséhez egy kis segítségre. Hiszen ilyenkor az egyén megerősítést kaphat arra nézve, hogyan járjon a számára legkedvezőbb módon a siker útján.

Én is arra biztatok most mindenkit, hogy a képességeit felismerve stabilizálja az önbizalmát, és legyen hajlandó megmutatkozni a „nagyvilág” előtt! Minden üzletasszonynak szüksége van erre, ha a vállalkozása sikerére, hatékonyságára akar teljes mértékben összpontosítani.

A Valódi haszon valódi nőknek programkönyv megírásával az volt a szándékom, hogy segítsek az önismereti útjukon haladó nőtársaimnak, hogy minél megfontoltabban és könnyebben tudják irányítani a saját életüket. Ezzel együtt hasznos útmutatást kapjanak cégük elindításához és fejlesztéséhez.

Számos fórumon hallhattuk már, hogy aki időben kellő információhoz jut, annak kedvezőbben alakulhat az élete. Főleg, amint lehetősége van rá, hogy felfedezze, valójában kicsoda ő, és mi az a tevékenység, amiben kiválóan és természetesen érzi magát. Bár vannak, akik úgy gondolják, hogy minden feleslegesnek tűnő dolog lehet egyfajta tapasztalatszerzés, mégis azt állítom, hogy ha képesek vagyunk életvidámabb, magasabb minőségű megoldásokat találni, és ezek megélésére tudatosabban fókuszálni, akkor inkább az ilyenfajta lehetőségeket hozzuk előtérbe. Valószínűleg elkerülhettem volna én is egy-két mellékútra való letérést, hogyha lett volna nekem is egy olyan mentorom, aki hozzásegít ahhoz, hogy hamar megtaláljam a saját utamat. Többek között még abban is bátorított volna, hogy bízzak sokkal jobban önmagamban, és mutassam meg végre a tehetségemet, amivel rendelkezem! Tudniillik én igen sokáig keresgéltem önmagam, azt, hogy tulajdonképpen ki is vagyok, mi az a tevékenység, amihez valóban értek és kellemes érzéssel tölt fel?

Ahhoz, hogy az ember önértékelése rendben legyen, fontos, hogy azon a pályán tudjon tanulni, dolgozni, ami a képességeinek a legmegfelelőbb.

Habár sokan vannak azok, akik ösztönösen ráéreznek, hogy nekik mi a legjobb, mégis a tudatosság, az önismeret általi megerősítés mindenki számára ajánlott. Hiszen, amint ismeri az ember önmagát, onnantól kezdve tudatosan (éber figyelemmel) van jelen egy-egy életterületen, így a vele született adottságait is céltudatosabban tudja hasznosítani.

Nálam ez a tudatos felismerés sokkal később következett be, mint ahogyan ez számomra kedvező lett volna. Most már tudom, mi volt ennek az oka. Azért írok/beszélek erről ilyen őszintén, mert biztosan tudom, időt és pénzt spórolhatunk meg azáltal, ha idejében ismerjük fel az adottságainkat, tehetségünket. Fontos tudatosítanunk ezzel, hogy mire vagyunk hitelesen alkalmasak.   

Amint ezt már említettem, az életemben nekem is voltak olyan időszakaim, amikor az adottságaim, képességeim tudatosítása a feledés homályába veszett. Azt sem tudtam, hogy egyáltalán miben vagyok jó igazából. Feleségként, anyaként betöltött szerepemben mindent megtettem annak érdekében, hogy a családom jóllétérzését növelhessem. A saját magam érzéseivel kevésbé foglalkoztam. Egy idő után azt vettem észre, hogy valami hiányzik az életemből. Feszültté és ingerültté váltam bizonyos élethelyzetekben. Most már megértem ennek az okát is. Meg kellett akkor elégednem azzal, hogy a vezetői képességemet egy ideig csak a családom irányításán keresztül tudtam megélni. Visszatekintve mára bebizonyosodott, az önérvényesítésem szempontjából kevésnek tartottam mindezt. Úgy éreztem, mintha „be lettem volna merevítve” egy állapotba, a háziasszonyi szerepkör tevékenységeibe, és ehhez bizony, ahogyan ezt már említettem, a feszültség és a tehetetlenség érzése is társult.

Akkor még az önismerettel kapcsolatos dolgokról semmit sem tudtam. Most már képessé váltam a tehetségemet és az igényeimet is felismerve egy stabil irányt adni az életemnek. Egyértelművé vált számomra: akik valóban vezetőknek születtek, érdemes ezt meg is élniük az önmegvalósításuk révén, és elhagyniuk azt a területet, ahol csak a fakanállal a kezükben tudnak érvényesülni. Ha ezt mégsem teszik meg, akkor egy idő után azt veszik majd észre, valóban be vannak szorítva egy térbe, ahonnan nincs kiút, és ennek eredményeképpen boldogtalanná válnak.

Ez minden más képesség elfojtása esetén is megfigyelhető. A tehetségnek, legyen az bármilyen típusú, fontos megnyilvánulnia.

Sok embernél megfigyelhető, hogy nincs tudatában, mennyire és miben tehetséges valójában. Pedig mindenkinek van egy olyan veleszületett adottsága, amiben kimagaslóan tud teljesíteni. Éppen ezért hasznos ezt a képességét tudatosítania. Akkor leszünk életvidámak, életerővel teltek, ha azon a területen tevékenykedünk, amit tudunk és szeretünk is csinálni. Ez sokszor elhangzik még.

A nőkben számos kérdés okozhat feszültséget a szakmai alkalmasságukkal, a munkahelyi érvényesülésükkel, és még az is lehet, hogy a magánéletükkel kapcsolatban is! Úgy gondolom, hasznossá válhat az a felismerés, hogy ha a valós szükségleteinket, igényeinket is figyelembe vesszük, akkor egyre inkább képesek leszünk a stressz alól felszabadulni és ennek eredményeként egyensúlyba kerülni.

Egy vállalkozó adottságú nőnek hasznos elgondolkoznia a következő kérdéseken is:

  •  Hogyan tudnak a nők hatékonyan érvényesülni a férfiak által uralt üzleti világ versenyszférájában?
  • Mit célszerű felismerniük önmagukban az „eredeti arculatuk” megmutatásához, hogy hitelesek legyenek?
  • A természetükben eredendően is fellelhető esztétikai érzékenységüket milyen módon jelenítsék meg biztonságosan?
  • Hogyan teremtsenek együttműködő környezetet?

Az is természetes, hogy egyre többen vannak, akik szeretnének ezekben a kérdésekben tisztábban látni. Célravezetővé vált már az a hozzáállás, hogy a vállalkozói tevékenység elindításánál vagy fejlesztésénél az ismereteket „begyűjtjük”, mielőtt meghozzuk a döntéseinket. Éppen ezért az is elfogadott lett, hogy egyre jobban előtérbe kerüljön – a szakmai tudás továbbfejlesztése mellett – az egyén önmegvalósításához szükséges önismereti munka is.

Azt is hasznos még tudatosítanunk, hogy a személyiségtípusunktól nagymértékben függ, mennyire és hogyan vállaljuk fel a vezetői szerepkörrel járó életmódot. Az a vállalkozónő, aki a cégében vezető szerepet tölt be, minden bizonnyal szeret is, tud is irányítani, és emellett képes felelősséget is vállalni.

És most bátorítok mindenkit arra, hogy fogalmazza meg azt a kérdését, amely jelenlegi életszakaszában a legjobban foglalkoztatja! Ennek megfigyelésével még tudatosabban haladhat az önkiteljesedése útján!

A Szabadegyetem.com Tehetségkutató, Személyiségfejlesztő és Tanácsadó Kft. tulajdonosaként, szakmai vezetőjeként fontosnak tartom, hogy Ön megkapja a kérdéseire a válaszokat ennek a könyvnek az elolvasása/hangoskönyvének a meghallgatása során.

Összefoglalva tehát, mi miatt hasznos ezt a könyvet az irodánkban tartani, rendszeresen használni, és a hangoskönyv változatát többször is meghallgatni? Azért, mert:

  • Életvezetési tanácsot kaphatunk, mire érdemes fókuszálni vállalkozásunk sikeres elindításánál vagy továbbfejlesztésénél.
  • Ezen belül még arra a kérdésre is megtalálhatjuk a választ, hogyan alakítsuk ki a vállalkozásunk arculatát a számunkra legmegfelelőbb módon.
  • A magánéletünkben, vállalkozásunkban előtérbe kerülő kérdésekben mire figyeljünk a legjobban, és a helyes döntéshozatalunk érdekében mi az, amit legelőször fontos megtennünk.
  • Választ kapunk arra a kérdésre is, milyen módon tudunk mi, nők a férfiak által uralt „üzleti világ versenyszférájában” hatékonyan érvényesülni.
  • Hogyan teremtsünk és tartsunk fenn magas minőségű, értékálló környezetet?

 

Mi tehát a valódi haszon?

Úgy gondolom, egyre többen egyetértenek azzal, hogy az a leghatékonyabb cégmodell, cégmárka, amely a cég tulajdonosának a valós személyiségére épül. Vagyis teljesen tisztán, érthetően tükrözi a cég a tulajdonosa szakértelmét, tulajdonságait, karakterét, elképzeléseit és még az ízlésvilágát is.

Mivel akkor hiteles a cég arculata, ha a tulajdonos eredeti legbelső világának tartalmát jeleníti meg, így ebben az esetben az összhang, az összhatás egyértelműen látszik. Mindezeket felismerve tehát megállapíthatjuk, hogy minden vállalkozónő reflektorfényben van, éppen ezért a megjelenésének a minőségére nagyon fontos odafigyelnie. Ennek érdekében a tulajdonosnak hasznos ismernie önmagát, hogy ki tudja alakítani a saját énképét, énmárkáját (vagyis egy hiteles képet önmagáról), és ezzel együtt a cégmárkáját (a cége arculatát) is.

Ehhez a következetes és kitartó megfigyeléshez nyújt segítséget a Valódi haszon valódi nőknek – Vállalkozónőként reflektorfényben című gyakorlati útmutató, amely életvezetési tanácsadó kézikönyvként is funkcionál.

E tréning-programkönyv a vállalkozások sikeres és hatékony fejlesztése céljából készült.

Bár legfőképpen az üzleti életben tevékenykedők személyiségfejlesztése a cél, mégis e kézikönyv elolvasása és használata annak is ajánlott, aki kíváncsi arra, hogyan tud értékeket képviselő környezetet kialakítani és fenntartani. 
Ez a könyv a Biztos Holnap Szociális és Kulturális Alapítvány és a Szabadegyetem.com Tehetségkutató, Személyiségfejlesztő és Tanácsadó Kft. életstílus-szemléletét tükrözi.  

 

Felhasznált és ajánlott irodalom:

Dobó Mariann: Valódi haszon valódi nőknek – Vállalkozónőként reflektorfényben

Önfejlesztő könyv megrendelhető:

Szabadegyetem Magánkönyvkiadó