Miből lesz a felismerés?

02 December 2016 |

A kutató nem a levegőből veszi modelljét, hiszen meglévő sémákra, tapasztalatokra építi őket. Ha saját tudományán belül nincs megfelelő ismerete valamiben, megkísérli más tudományok bevált modelljeit adaptálni a saját céljaira. Így tette ezt Dobó Mariann is, amikor a pszichológia, asztrológia és pszichoszomatika egyes nézőpontjait összegezte a harmadik könyvében. A pszichológia egyes részterületeinek kutatói is rendre megalkották a saját külön bejáratú fogalmaikat, amelyek az általuk vizsgált sajátos kognitív szerveződést jelenítik meg. Bár a viselkedés alapvető mechanizmusát kutató elméletek, sokféle fogalmak között a laikus néha eltévedhet, mégis található olyan ismeretanyag, amely révén a felismerések száma megnövekszik. Hiszen segítenek abban, hogy a számára épp aktuális választ megkaphassa, élete elakadásának okát megtalálja. 

 

 

A nehézség talán abból adódhat, hogy a pszichológiai elméleteken kívül is található számos életvezetéssel kapcsolatos jó-tanács. Ebben a rengeteg információban, ami arra hivatott, hogy a megértést elősegítse, a sok laikus valóban eltévedhet. Ráadásul olyan “sokszintű” tanácsadó, jóakaró van már, hogy bizony ember legyen a talpán, aki ebben az információ-áradatban eligazodik. Bátorítanánk az olvasót, hogy az intuíciója alapján válassza ki a legmegbízhatóbb tanácsot, de vajon mennyire képes erre? Jóformán csak azt vagyunk képesek észlelni a környezetünkből, amire van kialakult sémánk.

Mit is jelent ez?

Horváth György pszichológus tömör megfogalmazása szerint: „A megértés: a gondolatok egybeszerveződése”. Ezt Mérő László úgy fogalmazta: “a séma összeállása”. Ezzel egy régi mondásra utalt, hogy: „csak azt hiszem el, amit látok”. Fordítva azonban még inkább igaz: csak azt látjuk, amit hiszünk. Azt vagyunk képesek észlelni, aminek észlelését sémáink lehetővé teszik. „Ez alól még a tudomány se kivétel, így vezérelhetik a paradigmák a kutatást. A séma kialakulásának pillanata gyakran a hirtelen megértés örömét nyújtja. Ezt az érzést szokás aha-élménynek is nevezni”.

Képtalálat a következőre: „heuréka”

Miből lesz tehát a felismerés?

Sémáink, sztereotípiáink felkutatásából, megértéséből.

A jó könyvek is segítenek felismerni, megérteni a problémáink gyökerét, okait. Egy-egy gondolatuk révén mi magunk is képessé válunk módosítani némely rossz sémánkat, meggyőződésünket. Az igazi remekművek pedig még motiválóan is hatnak ránk, saját életünk forgatókönyvének megváltoztatására biztatnak bennünket. Hiszen gondolatiságuk segítségével, a felismerések által, mi is megtalálhatjuk a módját, hogyan folytassuk tovább az utunkat céljaink elérése felé. 

Bízunk benne, hogy Dobó Mariann harmadik könyve -"Ön sem él úgy, ahogyan szeretné? Dobja le magáról a súlyokat!" Pszicho-asztro-szomatika- is inspirálja az olvasót a felismerésekre, a már oly régen óhajtottt kilóktól, terhektől való megszabadulásra, és legfőképpen a számára kedvező életstílus kialakítására.

© 2015. Szabadegyetem Magánkönyvkiadó™

Ajánlott könyvről itt talál bővebb információt: https://www.facebook.com/pszichoasztroszomatika/

A könyv itt vásárolható meg: > http://www.szabadegyetem.com/pszicho-asztro-szomatika

 

Kép forrás: itt itt  és itt