Nem állítom, hogy birtokomban van a bölcsek köve

13 December 2017 |


"Nem hittem volna, hogy valaha is könyvet írok. Nem vagyok sem tudós, sem újságíró. De azok után, hogy megismertem több nő történetét, végighallgattam küzdelmüket, és elmeséltem nekik saját tapasztalataimat, ezután rádöbbentem, hogy amit eddig elértünk mi nők, még nagyon kevés – legalábbis gazdasági szempontból. Úgy döntöttem felemelem a szavam.

Nem tartozom a feminista nőtársaim közé. Én mindig jól kijöttem a férfiakkal. Lehet, hogy azért van ez így, mert egyke lányként fiú unokatestvéreimmel nevelkedtem fel. És később is, amikor már fiatal felnőtté váltam, bátran állíthatom, számos jó barátom volt - a barátnőm fiújának is igaz barátja lettem. Valahogy már akkor természetes volt számomra, amit őszintén elmondtak nekem a férfiak, akár a kapcsolatukról, akár más magánéletbeli problémáikról, az biztos, hogy köztünk maradt. Az is természetes volt, hogy egymást segítettük. De úgy gondolom, ez a jó barátság titka.

Ami miatt felemelem a szavam az, hogy sokkal jobban oda kellene figyelnie mindenkinek, legfőképpen a nőknek, hogy a gazdasági helyzetüket stabilizálják életük során. Lehet, hogy sokan megteszik ezt, és az is lehet, hogy mindezeket a próbálkozásaikat különböző vélemények kísérik, mégis legtöbb nőtől azt hallottam, hogy miután valami miatt egyedül maradtak "fillér nélkül" – ez megtörténhetett válás, haláleset, párjuk betegsége miatt –, egyedül küszködtek tovább a megélhetésükért, egzisztenciális biztonságuk visszaszerzéséért.

Korábban nem biztosították ki magukat, nem foglalkoztak a család gazdasági dolgaival, mondván, hogy az a férfi dolga. Mint említettem, szerencsére vannak ezt megcáfoló esetek is, ahol ez másképp történik. De én, akár ha a saját tapasztalatomat is nézem, és a látókörömbe került nőkét, azokra sajnos az első verzió igaz. Vagyis, amit eddig elértünk gazdaságilag, az lehetne jobb is.

Ahelyett, hogy filozofikus fejtegetésbe bocsátkoznánk azt illetően, mi miből következik, inkább egyezzünk meg abban, hogy most nekünk nőknek bizony "két fronton kell harcolnunk". Mindkét feladat egyformán fontos. Arról ritkán van szó a feminista hangulatú fórumokon, miként állunk mi magunk a saját utunkba. A belső gátakról ritkán esik szó. Továbbra is arra biztatom a nőket, hogy a belső munkával kezdjék a küzdelmet, de teljes mellszélességgel támogatom azokat is, akik azt mondják, előbb a pozíciójuk, egyenrangúságuk elérését tűzik ki célul.

Az Áttörés, Tegyük boldoggá az életünket! című könyvem első két fejezetében sorra veszem, milyen komplex kihívásokkal kell szembe nézniük a nőknek, férfiaknak egyaránt. További fejezetekben pedig felsorolom, milyen változásokat teremthetünk meg, mi magunk - mi mindent tehetünk önmagunkért. Például még azt is, hogyan növelhetjük önbizalmunkat - érzelmi és pénzügyi intelligenciánk fejlesztésével. Számos kérdés is vár az olvasóra ebben a tréningkönyvben, amelyekre válaszolva sok minden világossá válik számára.

Nem állítom, hogy birtokomban van a bölcsek köve, és megtaláltam volna a tökéletes megoldást ezekre a mélyen gyökerező és összetett problémákra. Amit írok, azt valós adatok, tudományos kutatások, megfigyeléseim és persze saját tapasztalataim alapján összegzem. Fontos, hogy megértsék az olvasók, senkit sem akarok "címkézni". A lényeg az, hogy könyvemet olyan nőknek - akár férfiaknak is - írtam, akik nagyobb eséllyel akarnak nekiindulni, hogy meghódítsák saját szakterületüket, fejlesszék érzelmi- és pénzügyi intelligenciájukat, építsék énmárkájukat, vagy akik minden erejükkel azon vannak, hogy növeljék önbizalmukat, elérjék céljukat - bármi is az."

Dobó Mariann

Az Áttörés című könyv szerzője

 

A könyv megvásárolható: 

© 2015. Szabadegyetem Magánkönyvkiadó™

http://www.attoreskonyv.com/ 

http://szabadegyetem.com/content/attores-2-kiadas

 

 

Fotó forrás: itt