Az üzleti szerepmodellek megváltoztatása

29 November 2017 |

Üzleti intelligencia fejlesztés

Az üzleti szerepmodellek megváltoztatása

 

A stílus maga az ember”

George-Louis Leclerc

 

Érdemes azon elgondolkodnunk, mennyire kell követnünk azokat a vezetői szerepmodelleket, feltételeket, amelyeket egyes vezetők diktálnának nekünk. Azok a régi jellemvonások, amelyek útmutatóként szolgáltak eddig a vállalkozói szféra részvevői számára a versenyzés fokozására, egyre inkább működésképtelenekké válnak. Ebben a gondolatmenetben semmiféle lázítás nincs. Tényként tapasztalhattuk a versenybekényszerítés mellett ezeket az iránymutató hamis trendeket. Úgy gondolom, számos jellemző viselkedési minta, ami az üzleti életben sokféle tevékenységben megmutatkozhat, nekünk, nőknek mást is jelenthet. Például a „dörzsöltség” a megfontoltságot, ami semmiképpen sem abba a kategóriába sorolható, hogy a másikat becsapjuk, megkárosítjuk. Az elégedettség érzésének kialakulása abból is áll, hogy minden piaci részvevő jól járjon. Ha azt éli meg, hogy becsapták, akkor hogyan lehet azt elvárni tőle, hogy együttműködő partnerré váljon?

Az értékrendszerekről és tanult szabályokról van most szó: Arról, hogy milyen viselkedési szerepeket vehettünk át tudattalanul, és esetleg visszük tovább generációkon keresztül, és hogyan éljük meg ezeket most?

E szerepek felismerése után eldönthetjük, akarjuk-e továbbfolytatni a régi üzleti sémát, ha erkölcstelen, vagy inkább egy újabb irányzat mutatói szerint alakítjuk ki az üzleti terveinket, életvitelünket. Azt is érdemes még észrevennünk, hogy legalább annyira korlátozó a feminista karakterszemélyiség, mint a mindenről lemondó „áldozati bárány” mintája. Ilyenkor tulajdonképpen két szélsőséges viselkedésről beszélhetünk. Ezeket azért fontos felismernünk, mert ha felszabadulunk a szerepbe sorolások sztereotípiái alól, akkor képessé válunk önvalónk kibontakoztatására.

Biztos vagyok benne, hogy szeretnénk már az adottságainknak, egyediségünknek megfelelően, sokkal vidámabban élni az életünket. Ha valóban hosszú távon akarunk önmagunkkal összhangban lenni, akkor célravezető ténylegesen leválasztódnunk néhány gátló viselkedési mintától,  "szerepmodellről" és a hozzá tartozó tulajdonságokról. Hiszen ezek a karaktermegjelenítések én(ön)képünket torzítják. Nagy valószínűséggel sok idegen, kaméleonszerepet kellett a „túlélés” érdekében évezredeken keresztül kényszerből eljátszanunk abban a reményben, hogy ez talán védelmet is jelenthet számunkra.

Mostanra azonban már világossá válhatott sok ember számára, milyen nagy szükség van egynéhány szerepmodell megváltoztatására. Fontossá vált az is, hogy kialakítsuk saját vezetői szerepmodellünket, énmárkánkat. Ehhez legelőször az olyan tulajdonságainkat találjuk meg, amelyek által hitelessé válik a személyes márkánk!

Ezek feltárására önfelfedezésre, önismeretre van szükség, vagyis olyan felismerésekre, amelyek segítenek felfedezni az eredetünket, identitásunkat. Az önazonosságunk stabilitása révén a természetes megnyilvánulásunkat segítjük elő. Ha átgondolja az életét, mennyire talál olyan viselkedési stílust, ami a versenyzésre, küzdelemre késztette? Hogyan nyilvánultak meg ezek, milyen tulajdonságban? 

  • Ha üzletasszonyként figyeli tovább az üzleti életében fellelhető tulajdonságokat, van olyan, amitől szívesen megszabadulna már?

  • Ha átgondolja az életét, mennyire talál olyan viselkedési stílust, ami a versenyzésre, küzdelemre késztette?

  • Hogyan nyilvánultak meg ezek, milyen tulajdonságban? Összegezze ezeket, kérem!

  • Ha üzletasszonyként figyeli tovább az üzleti életében fellelhető tulajdonságokat, van olyan, amitől szívesen megszabadulna már?

  • Mi lenne az a kreatív ötlete, amivel egyedivé tudná tenni piaci megjelenését minden tekintetben?

A vezetői szerepmodellünkhöz tartozó tulajdonságok megfigyelésével felismerhetjük a belső értékeinket is. Ezzel már tudatosan, a számunkra kedvező módon alakíthatjuk a szabályrendszerünk minőségét. Figyeljük meg, hogyan hat ez a környezetünkre is!

Dobó Mariann

Üzleti pszichológus

Valódi haszon valódi nőknek - Vállalkozónőként reflektorfényben könyv szerzője

 

A könyv megvásárolható: 

© 2015. Szabadegyetem Magánkönyvkiadó™

http://szabadegyetem.com/content/valodi-haszon-valodi-noknek-vallalkozonokent-reflektorfenyben

 

Személyes vagy online konzultációkra jelentkezés itt: Dobó Mariann +36 70 419 99 94 vagy

http://www.szabadegyetem.com/kapcsolat

http://szabadegyetem.com/referenciak

 


Fotó forrás: itt