A flow

06 January 2018 |

Flow-ban élni jó

Tisza parton ülve azon vettem észre magam, hogy hosszasan figyelemmel kísérem a folyó áramlását. Kellemes, jó érzés hatott át, ahogy a víz természetesen haladt, biztos irányba. Rácsodálkoztam ennek az áramlatnak az energiájára, erejére és szépségére, és arra is, hogy ebből a kombinációból micsoda nyugalom és a világgal való egység érzete árad. Eszembe jutott Csikszentmihályi Mihály pszichológus, a flow, a tökéletes élmény világhírű kutatója, aki a következőképpen határozta meg ezt a különös boldogság érzést: A legszebb pillanatok a legtöbb esetben akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét következetesen, nagy akarattal a végletekig fokozza, hogy véghez vigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot. Egyértelmű ez, de mégsem így tesz mindenki.

  • Vajon mi miatt van az, hogy nem tudja az ember a fókuszt fenntartani, hogy célját elérje?
  • Egyáltalán van-e bármi, amit el szeretne érni?
  • Az is még egy fontos kérdés, hogy: milyen érzelmi áttörésekre van szükség ahhoz, hogy elérjük azt az állapotot, hogy flowban éljünk?

 

Sokan azért veszítik el szabadságukat és válnak tússzá saját érzelmeik által, mert kevésbé élvezik azokat a dolgokat, amiket meg kell tenniük. /Kohlrieser 2007/.

A gátló érzelmeket pedig fontos tudatosítani, kezelni. Erről szól az érzelmi intelligencia fejlesztése is.

A sportolóknak, a zenészeknek, a jó vezetőknek el kell végezniük bizonyos dolgokat, amelyeket talán nem mindig szeretnének. De arra késztették, motiválták magukat, hogy lelkesedjenek, legyenek kitartóak, következetesek. Mindegyikük tudja, az önmotiváció ahhoz szükséges, hogy elérjék a végcéljukat.

A boldogságot és különböző foglalkozásokat kutatva Csíkszentmihályi Mihály felfedezte, hogy amikor az emberek sikeresek, csúcsteljesítményt nyújtanak, megfeledkeznek magukról, az időről, a problémáikról. Ekkor nyilvánul meg kreativitásuk, alkotó erejük. Megjegyzi, hogy ezt a flow-t, áramlást sokan félreértelmezik, mivel egyfajta transzállapotként gondolnak rá. Vagy passzív szabadidős tevékenységekben keresik. Ez azért is lehet, mert sokan vannak azok, akik általában arra vágynak, hogy vége legyen a munkaidőnek és hazamenjenek élvezni jól megérdemelt szabadidejüket. Bár igen gyakran fogalmuk sincs, mihez kezdjenek magukkal.

Szerencsére többen vagyunk már azok, akik úgy gondolják, minden embernek szüksége van önismeretre - azért, hogy könnyen rátaláljon " a flow-ra, az igazi áramlatra", a saját útjára. Az önfelfedezés legfőképpen azért hasznos, mert ha ismerjük önmagunkat, személyiségtípusunkat, képességeinket, szükségleteinket, ezután könnyebben meg tudunk tervezni egy végcélt: amivé válni szeretnénk, ahová el szeretnénk jutni.

Egyre többen ismerik fel, milyen szakma illik személyiségtípusukhoz a legjobban - jól érzik magukat, jól tudnak teljesíteni, amikor hivatásként élik meg munkájukat. Hiszen amikor azon a pályán tanulunk tovább, azt a munkát végezzük, amit szeretünk és tudunk is csinálni, akkor valóban úgy tűnik, mintha megszűnne az idő. Ebben a kellemes " flow-ban, áramlatban" a kreativitás is sokkal könnyebben meg tud nyilvánulni.

Az önismeretre vágyót, pályaválasztás, pályaváltás előtt állót én abban is segítem, hogy ezt az utat megismerje, hiszen "flowban" élni jó. Az is még egy fontos cél, hogy az önfelfedezés eredményeként mutassa meg "eredeti arculatát", egyediségét, tehetségét, tudatosabban építse énmárkáját!

 

Dobó Mariann

Üzleti pszichológus mentor

http://szabadegyetem.com/onindito-palyavalasztasikarrier-tanacsadas