Ráhangolódni ugyanarra a hullámhosszra

02 December 2016 |

Ez a jártasság, az érzelmi intelligenciának egy fontos tartozéka. Lehetővé teszi, hogy finoman segítsük a másikat – az erőszakos „húzzuk – toljuk” módszer helyett. A ráhangolódásnak köszönhetően gondolataink szinkronba kerülnek, még a beszélgetés tempója is. Csökkentheti mindez annak a veszélyét is, hogy a másik félreérti, amit mondunk, vagy elveszti a figyelmét az adott témáról.

Vannak, akik nem tartják fontosnak, hogy önfejlesztésbe kezdjenek, önismereti megfigyeléseket végezzenek /Terry Gillen 1999/. Pedig, ha növelik az érzelmi intelligenciájukat, sokkal hatékonyabban és boldogabban tudnak az életben tevékenykedni. Azáltal, ha megtanulnak bizonyos kommunikációs technikákat, fejleszthetik az empatikus készségüket, sőt még az érzelmi tudatosságukat is. Nem minden ember ilyen elszánt erre. Szerencsére azonban egyre jobban növekszik azok száma is, akiknek sikerül megállapítani: miben fontos még fejlődniük, mi az az áttörési pont, amit, ha megtalálnak és bátran átlépnek, utána már óriási léptekkel haladhatnak kitűzött céljaik felé. Ők már rég felfedezték, mi a hasznos számukra, és sikerült felismerniük az igényeiket és az általuk végzett tevékenységek, viselkedéseik közötti kapcsolatot.

A profiknak a testbeszéd ismerete is egyértelmű

A testbeszéd ismerete több okból is fontos jártasság. Nagyon hasznos rutinszerűvé tennünk. Először is azért, mert az emberek nincsenek tudatában saját testbeszédüknek. Így sok valós információhoz juthatunk, hiszen ebben az esetben nem cezúráz a tudat. Figyelve a másik gesztusait, mozdulatait, arcjátékát, hangszínét stb. sokkal jobban ráhangolódhatunk a másikra, megérthetjük gondolatatit és érzéseit.

Másodszor azért is érdemes ezt a jártasságot megszereznünk, mert megtanulhatjuk irányítani a saját testbeszédünket. Fontos elérnünk, hogy összhangban legyen a szavainkkal a metakommunikációnk. Az érzelmi intelligencia fejlesztésnek az érzelmi tudatosság egy igen fontos része. Jó, ha tudjuk: a valós érzelmeink megnyilvánulását a testbeszédünk megfigyelésével érzékelhetjük. Ezen kívül a megfelelő testbeszéd tudatos használata növeli érveink meggyőző erejét. Vagyis jobbá válhat az esélyünk, hogy a másikat finoman irányítsuk – az elképzeléseink szerint. Erre minden irányítónak: vezetőnek, szülőnek, életvezetőnek szüksége van.

Önérvényesítő magatartás jelentősége

Az önérvényesítő magatartás önmagában is külön téma, de vannak bizonyos vonatkozásai, melyek hasznosak a pozitív „befolyásolásban”. Növelik jártasságaink eredményességét, hiszen segítenek, hogy meggyőzőbbek legyünk, jobban figyeljünk a viselkedésre, türelmesebbek legyünk, amikor a nézetekben alapvető különbségek vannak. Bizonyos önérvényesítési technikáknak kifejezetten még az a funkciója is megvan, hogy védekezzünk a manipulatív technikák ellen, amikor ellenünk vetik be őket.

Amint képesek vagyunk ráhangolódni ugyanarra a hullámhosszra, mint a beszélőpartnerünk, akkor ez a magatartásunk azt mutatja, hogy őszintén érdekel bennünket a másik. Ennek eredményeként úgy fogja látni, hogy kellemes velünk társalogni, tárgyalni, avagy ügyeket intézni.

Sok éves tapasztalatok szerint ez az empatikus viselkedés valóban elősegíti, hogy „szemtől szembeni” kapcsolatainkban ugrásszerűen javuljon az eredményességünk.

 

Dobó Mariann

Tanácsadó, üzleti pszichológus

http://szabadegyetem.com/kommunikacio-fejlesztes-vezeto-hatekonysaganak-novelese

Személyes- vagy online konzultációk időpont egyeztetése:

 +36 70 419 99 94

http://www.szabadegyetem.com/kapcsolat

http://www.szabadegyetem.com/referenciak