Vigyázzunk a boldogság portfóliónkra!

02 December 2016 |

Férjemmel, Ádok Jánossal egy igen tartalmas beszélgetésbe kezdtünk a boldogság fogalmának témaköréről. Épp Mérő László Az érzelmek logikája című könyvének Gazdagságon túl fejezeténél tartott, ahol az író hosszasan taglalta: milyen lehet egy boldogság portfóliója? Férjem nagy lelkesen mesélt az üzleti életben használt portfólió boldogságra vetített elemeiről.

Való igaz, a boldogságkutatók az emberi boldogságot három fő komponens köré csoportosították, amelyekre akár mint boldogság portfólióra is tekinthetünk. E három komponens a következőkből áll: pozitív érzelmekből, tartalmas életből, és Csíkszentmihályi Mihály nagy felfedezéséből: a flow élményből.  A három komponensből összeadódó boldogságszint általában lényegesen magasabb, mint ahogyan esetleg az egyes komponensek "hozadéka" alapján gondolhatnánk. Ezért a legtöbb ember mindhárom komponensből, "portfólió részből" igyekszik szinte valamennyit megélni. Annak ellenére, hogy ezek mindegyike önmagában is teljes értékű boldogsághoz vezethet, az emberek túlnyomó többségében egyik sem tud olyan intenzitással jelen lenni, hogy egyes megnyilvánulás önmagában is kitöltse az életüket.

Amint látjuk, az üzleti életben használatos portfólió elnevezés egy érdekes kifejezés a boldogságra vetítve. Ez az összehasonlítás mégiscsak hasznos lehet, hiszen olyan  sikeres eredményességről beszélünk, amit a hatékonyan működő befektetők  képviselnek.

Amire felhívta férjem a figyelmem az volt, hogy tulajdonképpen a legtöbb ember ugyanúgy viselkedik a boldogságkeresése során, mint a befektetési döntéshozók legsikeresebb tagjai. Vagyis kialakítanak egy, a maguk számára optimálisnak gondolt portfóliót. E befektetői alapelvet továbbgondolkodva Mérő László is úgy gondolja, hogy több dologgal foglalkozzunk úgy, hogy azok mindenféleképpen a mi szempontunkból optimálisan egészítsék ki egymást. Egy befektető speciális szempontjait kockázatvállaló hajlandósága, vonzódásai az egyes iparágak iránt, valamint általános szakmai és emberi értékrendje határozza meg. Természetesen még az is befolyásolja a döntését, hogy melyik közgazdasági modellben hisz leginkább.

Ritkán fordul az elő, hogy valakinek óriási előnye van egy bizonyos szűk szakterületen – speciális szakértelme, kapcsolati tőkéje vagy bármi egyéb révén, és ezért neki semmi mással nem érdemes foglalkoznia.

A profi befektető kialakít magának egy sokféle befektetésből álló portfóliót, amelynek egyes elemeit időről időre lecseréli valami másra, ha szükséges, ha úgy tudja jobban érvényesíteni a saját szempontjait.

A legtöbb ember végül is hasonlóképpen jár el a saját boldogság portfóliójával. Jó esetben még azt is tudja, mennyire fontos számára a boldogság egyik vagy másik komponense: a pozitív érzelmek, a tartalmas élet és a flow. Természetesen mindhárom fontos, a flow-élmény különösen: vagyis, hogy megéljük a tevékenységeinkben azt az állapotot, amikor nincs kényszerérzetünk. Az élete során adódó lehetőségekből igyekszik az ember ennek megfelelő kombinációt összeállítani, főleg, ha tudatosan él, érzelmi intelligenciája fejlett. Mérő László szerint ritka az olyan ember, akit annyira eltölt a boldogság valamelyik komponense (mint például a szerelem vagy hit egy eszmében), hogy másfajta boldogságforrásra nincs is  már igénye. Sokan vagyunk azok, akik több forrásból táplálkozunk, és így az “összhozadék” magasabb, mint külön-külön az egyes komponensek hozadékának az összessége. Munkaterületre fókuszálva példának hozza fel, hogy van olyan építész, aki a kreativitását úgy éli meg, hogy felskicceli egy-egy papírra az elképzeléseit, de nem dolgozza ki a terveit miliméter pontossággal a számítógépén. Képzelőereje révén ezt fantasztikus gyorsasággal és nagyon nagy pontossággal csinálja - akár több változatban is. Amikor ilyen feladatot kap, repülnek számára a munkaórák – teljes flow-ban van. Az így létrehozott víziójait valaki más viszi be a számítógépbe. Viszont amikor arra kényszerül, hogy számítógépen tervezzen, sokkal lassabban telnek a napjai.

Megfigyelhető olyan személyiségtípus is e szakmán belül, aki épp az ellenkező tervezési feladatokat szereti elvégezni. Ő abban találja meg a flow-t, hogy kidolgoz egy tervet a számítógépén, s eközben a megvalósításhoz szükséges pontosításokat is precízen elvégzi.

Nemcsak a gazdaság, de még az egyéni boldogság is attól működik jól, hogy sokfélék vagyunk és kiegészítjük egymást. Egy igazi csapatmunka lényege is ebben rejlik. A vezető feladata lenne, hogy a fenti példát figyelembe véve, a tehetségének megfelelően válogassa össze az adott munkaterületre a kompetens szakembereket.

Mennyivel boldogabbak lennének az emberek, hogy ha felfedeznék a flow-élményt önmagukban, igaz? Felkiáltanának örömükben: Aha! Ez valóban nekem való! Ez az, amit akarok! Ez az én életutam!

Az tény, hogy a boldogság lehet sokrétű. A boldogságunkat akadályozó alapproblémák általában a társkapcsolatunkban keresendők: ha érzelmi- és pénzügyi válság van jelen az életünkben, akkor hogyan válhatunk valóban boldoggá? Egy ideálisan összeállított portfólió esetében is előfordulhat, hogy a külső körülmények változása miatt kénytelen az egyén a portfólió egy-egy elemét valami mással helyettesíteni. Ezt kikényszeríthetik drámai események, mint például egy munkahelyvesztés, egy szakítás vagy betegség.

Mindenki számára más portfólió az optimális. Minden boldog ember a maga módján boldog. A boldogságának konkrét összetevői – az élet értelmének a megtalálásával – időről időre változik. Ha ezt az ideális állapotot megtaláltuk, akkor a jó-tanács az: vigyázzunk erre a boldogság portfóliónkra!

 

Az Áttörés- Tegyük boldoggá az életünket! és az Ön sem úgy él, ahogyan szeretné? Dobja le magáról a súlyokat! című könyvek szerzője

Ön hogyan alakítaná ki a boldogság portfólióját?

Ha kíváncsi arra, mi akadályozta eddig boldogságságának megélését, akkor olvassa el az Áttörés – Tegyük boldoggá az életünket! – című tréning programkönyvet!

Ha szeretne többet megtudni erről a témáról, akkor érdemes felkeresnie a könyv önálló honlapját is: http://www.attoreskonyv.com/ vagy az Ön sem úgy él, ahogyan szeretné? Dobja le magáról a súlyokat! című könyvet! http://szabadegyetem.com/magankonyvkiado

Szabadegyetem Magánkönyvkiadó

 

Ha viszont pályaválasztás, pályaváltás előtt áll, karrier tanácsadásra van szüksége, akkor tájékozódjon ezen az oldalon, ahol jelentkezhet konzultációkra vagy egyéni, személyre szabott egy napos tréningekre ishttp://szabadegyetem.com/onindito-palyavalasztasikarrier-tanacsadas

Érdekesnek vagy hasznosnak találta a cikket? Ha igen, akkor iratkozzon fel a Szabadegyetem blogértesítőre, így biztosan értesül a legfrissebb életvezetési, pszichológiai témájú cikkekről, programokról.

Fotó forrás: itt